Бъдещият премиер трябва да е по-скоро политическа фигура, за да е ясна отговорността, казва Първан Симеонов

0
36
Първан Симеонов

ГЕРБ и ПП/ДБ са наясно, че нови избори биха били катастрофа за тях, коментира Димитър Ганев

Всички играчи на тези избори вървят надолу, затова след тях ще се опитат да се разберат, заяви пред Нова тв социологът от „Галъп“ Първан Симеонов.

„Предния път имаше игра, за да не стане, този път играта ще е да стане. Ако влязат 9 партии, ще трябват 4 партии за съставяне на правителство, ако влязат 8 или 7, може да мине с 3 или 3 плюс“, прогнозира той.

„Говорим две седмици преди изборите. Ако ГЕРБ имат малко над 60 депутати, е една ситуация, ако има над 80 – друга“, заяви политологът Димитър Ганев от „Тренд“.

Лагерът около ГЕРБ казва „премиер с политическа физиономия“, а около ПП-ДБ – „равноотдалечен“. Налагането на едната от двете възможности зависи от резултатите на тези две политически сили на изборите и евентуално надмощие на някоя от тях, убеден е Ганев.

„В момента между тях няма ясно поставени червени линии, нямат и разлика в програмите си“, заяви политологът. И двете са наясно, че нови избори биха били катастрофа за тях. Умората от вотовете може да направи така, че след 3-4 месеца всяка от тези две сили да изгуби позициите си сега. Затова въпросът на въпросите е кой ще е премиер“, смята той.

Според Първан Симеонов бъдещият премиер трябва да е по-скоро политическа фигура, за да е ясна отговорността. Според него и двете страни ще оставят пътьом по две условия, но всяка ще се откаже поне от едното и вероятно ще се споразумеят. ПП-ДБ ще постави условието без Пеевски и с равноотдалечен премиер, а ГЕРБ ще поискат коалиционно споразумение и политически премиер. ПП-ДБ ще се опитат да изолират Пеевски и лидера на „Възраждане“ Костадинов – това ще стане, убеден е Симеонов.

Според него големият въпрос е колко гласа ще спечели Делян Пеевски.“Ако направи висок резултат, както на предните избори, това е сигнална лампа, че тези хора вече трябва да се събират“, каза още социологът. Според него проблемът с личността на ппремиера е второстепенен. „Проблемът с равноотдалечените експертни личности вече е игран и досега винаги е ползван за парлама. Трябва да има ясни отговорности, а не яркост“, категоричен бе Симеонов.

„Ако не се ядосаме на тези избори, отново ще има ниска избирателна активност“, допълни той./24 часа