Байдън нарече Путин „военнопрестъпник”

0
51
Джо Байдън

Песков определи реториката му за „недопустима и непростима”

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече вчера руския си колега Владимир Путин „военнопрестъпник” заради действията му в Украйна.

След като беше попитан дали Путин е военнопрестъпник, Байдън първоначално отговори, че все още не е готов да го определи като такъв, но само минути по-късно той каза: „Смятам, че той е военен престъпник”.

Байдън направи изказването по време на събитие в Белия дом, след като по-рано одобри нова военна помощ за Украйна за един милиард долара, която включва противовъздушни и противотанкови оръжия, както и дронове.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков реагира незабавно на коментарите, като обвини Байдън в „недопустима и непростима реторика”.

Пред агенция ТАСС говорителят на руското президентство заяви, че това е непростимо изказване на ръководител на държава, от чиито бомби са загинали стотици хиляди хора по целия свят.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки по-късно каза, че президентът е говорел от сърце, след като е видял „варварски“ образи на насилието в Украйна. Тя отбеляза, че има отделен правен процес, ръководен от Държавния департамент, за определяне на военните престъпления – и той е в ход.

Официалният акаунт на президента в Twitter публикува следният текст: „Путин нанася ужасяващи опустошения и ужас на Украйна – бомбардира жилищни сгради и родилни отделения… това са зверства. Това е безобразие за света“.