Байдън: Последиците за Русия ще бъдат опустошителни, ако умре Навални

0
112
Алексей Навални Снимка: туитър

Връщат посланиците в дипломатическите мисии в Москва и Вашингтон

Посланиците на САЩ и Русия ще се завърнат към своята работа съответно в Москва и Вашингтон. Ние се договорихме, че този въпрос е решен. Това заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция след срещата с с американския държавен глава Джо Байдън в Женева. Той уточни, че посланиците „се връщат на мястото си по служба“ като конкретните дати са проблем от техническо естество. Руският президент нарече преговорите „много конструктивни“ и заяви, че не смята, че има „враждебност“.

Той каза също, че са обсъждали възможността Украйна да се присъедини към НАТО, но не даде детайли.

В общия смисъл на думата Путин обясни, че разговора с Байдън е бил „прагматичен“, на моменти конструктивен. Той каза, че са обсъдили стратегическата ядрена стабилност и че двете страни ще проучат промените в наскоро разширения договор за контрол на въоръженията „Нов старт“.

Путин определи Джо Байдън като „опитен държавник“ и заяви, че „е много различен от президента Тръмп“.

Държавникът заяви още, че Русия е предоставила изчерпателна информация на САЩ за предполагаеми кибератаки и че двете страни са се ангажирали с темата. „Ние вярваме, че киберпространството е изключително важно и за двете страни“, каза той, като посочи неотдавнашната атака срещу американска петролна система в Тексас и атаката срещу здравната система в Русия.

Путин видимо обаче се ядоса на въпрос на репортер на ABC News, който попита руския президент за отношението му към политическите опоненти.

„Ако всички ваши политически опоненти са мъртви, в затвора, отровени … Това не изпраща ли съобщението, че не искате политическа битка?“ попита журналистката. На това Путин даде пример с бунтовете от 6 януари в Капитолия на САЩ и каза, че Русия не иска такъв хаос в страната си.

Двамата президенти не са се разбрали да си гостуват. „Вярвам, че за да се случат такива срещи и посещения, трябва да има правилни условия“, каза Путин.

Джо Байдън започна пресконференцията си с думите, че нищо не може да замени двустранните разговори на четири очи между двамата президенти. Той каза, че разговорите са били доста конструктивни и че е обяснил на президента Путин позицията на САЩ по отношение спазване на човешките права. Той обяснил на руския си колега, че тази позиция на САЩ не е насочено срещу Русия, а това е част от ДНК-то на американския народ.

Джо Байдън е посочил, че нито един американски президент не може да запази доверието на своя народ, ако не защитава демократичните ценности.

Съединените щати няма да толерират опити за нарушаване на американския демократичен суверенитет, посочи американския лидер.

Разговорите трябва да продължат, тъй като САЩ и Русия имат уникална отговорност за стабилността в глобален мащаб и че предстоят разговори по отношение на стратегическата стабилност. Тези отношения трябва да са стабилни и предсказуеми, ката че да позволят сътрудничество във взаимен интерес, посочи Джо Байдън. По думите му, там, където са налице различия, руският лидер трябва да разбира защо американският президент казва това, което казва.

Двамата с Владимир Путин са обсъдили подробно следващите стъпки по мерките за контрол на въоръженията. Много време на срещата е било отделено и на въпросите, свързани с киберсигурността.

По думите на Байдън, критични обекти и инфраструктура не може да бъде предмет на хакерски атаки и Съединените щати ще отговарят подобаващо на действия, които застрашават техните жизнени интереси или засягат техните съюзници.

САЩ ще продължат да повдигат въпроса по отношение съдбата и действията срещу руския опозиционер Алексей Навални.

Според американския президент последиците за Русия ще бъдат опустошителни в случай на смърт на опозиционера Навални.