Тръмп изпреварва Байдън по рейтинг в ключови щати

0
71
Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Основната причина за недоволството от Байдън е разочароващото състояние на американската икономика

Настоящият президент на САЩ Джо Байдън отстъпва по рейтинг на основния си съперник на предстоящите избори Доналд Тръмп в 5 от 6-те ключови щата. Това показват резултатите от социологическо проучване, поръчано от The New York Times, цитирано от БГНЕС. Резултатите показват, че Байдън изостава от Тръмп в почти всички колебаещи се щати, където по традиция демократите и републиканците нямат трайна подкрепа. Това прави тези щати нещо като общоамерикански „барометър“ за популярността на двете партии. Изоставането на Байдън от Тръмп варира от 3 до 10 процентни пункта сред гласоподавателите, анкетирани в Аризона, Джорджия, Мичиган, Невада и Пенсилвания. И само в един колебаещ се щат действащият президент запазва предимство – Уисконсин.

Прави впечатление, че преди изборите през 2020 г., които Байдън спечели, той имаше по-висок рейтинг във всичките шест споменати щата. Според анкетираните избиратели основната причина за недоволството им от Байдън е разочароващото състояние на американската икономика. Много от тях твърдят, че политиката на настоящия президент им е навредила лично, докато политиката на Тръмп по време на неговото президентство, напротив, им е била от полза.

Следващите президентски избори в САЩ ще се проведат през ноември 2024 г. През април тази година Джо Байдън вече потвърди, че възнамерява да се кандидатира за втори мандат. Републиканската партия, за която Тръмп се кандидатира през 2016 г. и 2020 г., все още не е определила своя кандидат, в момента тече процедурата на вътрешни „избори“, известна като „праймериз“. Но именно Доналд Тръмп има най-висок рейтинг сред републиканците.