Тръмп предложи куршуми, потопени в свинска кръв, за терористите

Кръвта на прасетата пречи на мюсюлманите да отидат в рая

0
201
Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Методът е използван от американския генерал Пършинг във Филипините

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново отправи послание в Туитър , което запали страстите на противниците му. Поводът е реакцията му на атентата в Барселона.
Той веднага бе критикуван за възхваляване на предполагаеми методи, използвани от американския генерал Джон Пършинг срещу ислямски екстремисти във Филипините в началото на 20 век, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА.


Тръмп написа в Туитър след атентата в Барселона: „Проучете какво е правил американският генерал Пършинг на терористите след залавянето им. Повече не е имало радикален ислямски тероризъм в продължение на 35 години.“ В своя туит президентът не посочи конкретна тактика, използвана от Пършинг, но в своята предизборна кампания разказа съмнителна история, според която генералът спрял мюсюлманските нападения във Филипините, като разстрелвал ислямски бунтовници с куршуми, потопени в свинска кръв.


Яденето на свинско месо е забранено в исляма, а свинската кръв не би позволила на мюсюлманите да отидат в рая след смъртта.
Повечето историци отхвърлят легендата за това действие на генерала като несъстоятелна или преувеличена. Тръмп беше критикуван, когато спомена историята в кампанията си, защитавайки използването на методи за изтезание като симулирано удавяне срещу заподозрени терористи. Тя се отнася за събития, станали във Филипините при опит за потушаване на ислямски бунт срещу американската армия между 1899 и 1913 г.

Пършинг, който се прославя като командир през Първата световна война, е бил губернатор на населената предимно с мюсюлмани филипинска провинция Моро от 1909 до 1913 г. Той до голяма степен се справя с въстанието през юни 1913 г. в битка, при която загиват около 500 ислямски бойци. Организации за проверка на фактите като „Политифакт“ определиха твърдението на Тръмп като невярно.

Според „Политифакт“ обаче Пършинг е написал в мемоари, че друг американски командир във Филипините поне веднъж е направил така, че труповете на мюсюлмански бунтовници да бъдат погребани в един гроб заедно с мъртво прасе – като предупреждение към останалите.

„Не е приятно да се налага да вземаш подобни мерки, но изгледите да отидеш в ада вместо в рая понякога възпираха евентуалните убийци“, написал Пършинг. Според „Политифакт“ в бележка под линия към изданието на мемоарите от 2013 г. е цитиран друг генерал, който казал на Пършинг в писмо, че тази практика отдавна се прилагала „за разубеждаване на побъркани ненормалници“, пише БТА.