Балдъзата на Брендо осъди прокуратурата за 60 000 лева

0
44
Бившата съпруга на Брендо Моника Добринова и сестра и Десислава Дишлиева са обявени за невинни. Снимка: 24 часа

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева на Десислава Дишлиева, която е бивша балдъза на Евелин Банев-Брендо и беше подсъдима с него по делото за организирана престъпна група за пране на пари от наркотрафик, съобщава правният сайт „Лекс“.

Процесът продължи 11 години и приключи през 2018 г., като накрая Дишлиева беше оправдана заедно със сестра си Моника Добринова, която пък е бивша съпруга на Брендо. Евелин Банев беше осъден на 6 години затвор, а доведеният му брат Симо Карайчев получи условна присъда.

След това дела срещу прокуратурата заведоха Добринова и Дишлиева, като бившата жена на Брендо вече осъди окончателно държавното обвинение да ѝ плати обезщетение от 15 000 лева за вредите от незаконното обвинение и още 18 000 лева за адвокатски разноски. Дишлиева пък заведе иск за 500 000 лева срещу прокуратурата, но на първа инстанция Софийският градски съд (СГС) ѝ беше присъдил едва 15 000 лева.

Тя обжалва решението пред Софийския апелативен съд (САС), който сега увеличава обезщетението на 60 000 лева. Съставът на апелативния съд с председател и докладчик Елизабет Петрова е решил да увеличи значително обезщетението за Дишлиева заради продължителността на делото, тежките обвинения, разгласяването им, задържането ѝ под стража и влошеното ѝ здравословно състояние. Съдът е приел заключение на съдебномедицинска експертиза, според което процесът е отключил или спомогнал за тежки и опасни за живота на Дишлиева заболявания. Показания са дали майка ѝ и нейна приятелка, които свидетелстват колко тежко е приела обвиненията, как се е страхувала и притеснявала за детето си, което в началото на процеса е било едва на 3 години.

В решението си САС пише, че в началото на делото през 2007 г. Дишлиева е била на 36 години, а продължителността му от над 11 години не може да бъде приета за нормална, дори и предвид неговата сложност.

„Независимо от сложността на престъплението, което се разследва, множеството обвиняеми и подсъдими, необходимостта от сътрудничество между органи от различни държави, продължителността на висящност на обвинението от повече от 11 години е по-дълъг срок от нормалния и разумен срок за приключване на такова наказателно производство и обосноваващ по-висок размер на обезщетението, дължимо се на ищцата не като обезщетение за бавно правосъдие, а като обезщетение за по-дълъг период на търпене на незаконосъобразно повдигнато обвинение и последиците от него“, мотивира се САС.

Що се отнася до професионалната репутация на Дишлиева, съдът приема, че тя е неразривно свързана с личностната ѝ репутация, като отбелязва, че е нормално делото да се отрази върху трудовата или професионална ѝ сфера. В случая е установено, че делото е засегнало търговската дейност на Дишлиева, от което загубила контакти и бизнесът ѝ е страдал.

Съдът отхвърля възражението на прокуратурата, че не трябва да носи отговорност за медийното разгласяване на обвинението. Макар интересът на медиите да е бил насочен главно към Евелин Банев, в публикациите е споменавана с името си и Дишлиева заради повдигнатите ѝ обвинения. Според САС по-интензивни от обичайните страдания от незаконно обвинение са причинени от ареста на Дишлиева. В тази връзка в решението се казва, че задържането под стража е стрес и психическа травма „за всяка нормална, средностатистическа млада жена, което обуславя изпитването на неблагоприятни последици в завишен обем и интензитет“.

За да увеличи обезщетението на Дишлиева, САС се мотивира и с медицинското заключение, че стресът от делото е една от причините, „довели до сериозно, продължаващо и досега влошаване на здравето на ищцата, като заболяванията ѝ са я поставили в състояние на постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота“. За да реши, че е справедливо прокуратурата да ѝ плати 60 000 лева, съдът припомня, че първоначално Дишлиева дори е била осъдена, което води до още по-голям стрес и притеснение.

„При определяне на този размер на обезщетението за неимуществени вреди съдебният състав съобразява както обичайните, претърпени от ищцата вреди от повдигнатите ѝ обвинения, така и голямото количество установени вреди над обичайните при сходни случаи, които обосновават по-висок размер на обезщетението на неимуществени вреди. С така посоченото обезщетение се репарират в относително пълен и справедлив размер причинените на ищеца неимуществени вреди от незаконните действия на ответника, като над посочената сума предявеният иск следва да бъде отхвърлен“, пише в заключение САС, като прокуратурата трябва да плати на Дишлиева и 3000 лева за платените от нея адвокатски хонорари по време на процеса. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Срещу Десислава Дишлиева има още едно висящо дело за пране на пари, което също продължава извън разумните срокове и вече 9 години не е приключило дори на първа инстанция.