Българин, който живее извън ЕС, финансирал купувачите на гласове

0
973

Организаторът на групата в България е собственик на 4 търговски дружества, стопанисва хотел, кабелна телевизия, метанстанция

Човек, който живее извън ЕС, е финансирал купувачите на гласове за петима-кандидат-депутати, стана ясно на брифинг на прокуратурата.

„Говорим за 5 лица, които са били кандидати за депутати. Двама са задържани за 72 часа. Един е с мярка за неотклонение „подписка““, двама са задържани от съда, обясни административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова по време на брифинг.

Прокуратурата води четири дела. Те са започнали на територията на други съдебни райони, но тъй като има участници с имунитет, в качеството на кандидат за народен представител, делата са подсъдни в София. Финансирането на групата ставало от лице, което живее извън ЕС. Парите от територията на тази страна са пращани в Турция, оттам трябвало да се транспортират в България чрез мулета.

Парите се раздавали на хора, които трябвало да набират гласоподаватели.

Организаторът е собственик на 4 търговски дружества, стопанисва хотел, кабелна телевизия, метанстанция. Поддържал е връзка с неформален лидер на партия.