Българин от запалилия се ферибот: И камионите, и документите – всичко изгоря

0
90
Снимка: фейсбук/Румен Методиев

За някои наши сънародници не се знае къде са и дали са живи

Част от шофьорите на горящия до гръцкия остров Корфу ферибот са разбрали, че нещо се случва, когато са започнали да се взривяват гуми и стоки в камионите от пожара. Това разказа за БТА Александър Стамболийски, президент в Съюза на българските транспортни работници, позовавайки се на свидетелски разкази, споделени с него.

Към момента информацията, с която той разполага, е от българските власти, от агенции, които работят с този ферибот и от негови колеги, които са били на борда в момента на инцидента. „Разговарях с румънски шофьор преди два часа, той буквално е скочил от палубата, за да може да се спаси и са го извадили от водата със спасителни лодки“, каза още Александър Стамболийски.

„Инцидентът се е случил през нощта и хората са спали, което е може би най-лошото“, добави той. Самият Стамболийски е пътувал със същия ферибот часове, преди да се случи инцидентът.

Стамболийски ползва ферибота няколко пъти седмично по работа и познава добре кораба, разказа той за БТА. „Имало е много хора по леките коли и камионите там, все пак корабът предлага услугата къмпинг на борда с каравани и бусове, които са годни за живеене и поради тази причина е била доста стресираща ситуацията“, допълни Стамболийски. По думите му щетите ще са огромни, тъй като камионите на втория и третия етаж са напълно унищожени заедно със стоките в тях.

За няколко българи все още няма информация къде са и дали са живи, коментира за БНТ един от пътуващите в пламналия ферибот до Игуменица Румен Методиев от Петрич.

„На този кораб се качихме от Игуменица и пътувахме за Италия. Работя като шофьор на камион. Бяхме легнали, заспали в каютите и към 3.30 – 4.00 часа ми замириса на пушек. Момчетата, с които бяхме в каютата, събудих ги – викам – тук става нещо, защото чувам тропат от персонала. Излязох да видя какво става и видях, че гори корабът. Събудих ги. Организацията беше добра. Събраха ни на безопасно място на кораба, после ни качиха на лодките, които се намират в кораба. След това дойде друг кораб и ни качи. И камионите, и документите – всичко изгоря. Нямаше шанс как да се загаси огъня“, разказва Методиев. В момента той се намира на остров Корфу. По думите му има добра организация, пътниците се проверяват по имена и дали се нуждаят от медицинска помощ.

Методиев предполага, че гръцките власти ще ги превозят до Игуменица и оттам ще се приберат за България.

МВнР съобщи, че към момента няма данни за пострадали български граждани при пожара.

Около 100 българи е имало на ферибота, който се запали рано тази сутрин в Йонийско море, малко след о-в Корфу в посока Италия. Съобщава се за един леко пострадал човек с дихателни проблеми, откаран в болница. Няма данни за други пострадали или за жертви.

В Генералното консулство в Солун е осигурено денонощно дежурство, като сънародниците ни могат да се свържат на следните телефони: +30 2310829210 105, +30 2310 869 510.