Мек отговор срещу Митрофанова: България ще извика посланика си в Русия за консултации

0
117
Елеонора Митрофанова Снимка 24 часа

Това съобщи Кирил Петков в Брюксел

„Оценявам реакцията на Митрофанова като недипломатична, остра и груба. Ще извикаме нашия посланик от Русия за консултации. Всички дипломати знаят какво означава това. Би следвало Русия също да извика своя посланик у нас“. Това каза премиерът Кирил Петков преди срещата на евролидерите в Европейския съвет по повод изказване на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, която нарече Петков чиновник.

Редица експерти по външна политика вчера и днес бяха категорични, че Митрофанова трябва да бъде изгонена заради изказванията си. Наскоро тя определи България като подлога.

„Няма български гражданин, който да се радва чужд дипломат да обижда българското правителство. Цялото правителство осъжда това, независимо кой е този дипломат. Подобно поведение е абсолютно недопустимо“, допълни Петков.

„Не мисля, че коалицията има разногласия за Украйна. Казахме много ясно, че подкрепяме Украйна, украинското правителство и военнослужещите. Ние трябва да им окажем пълна подкрепа. Хуманитарната помощ върви. Над 80% от българите не подкрепят военната помощ. Ние трябва да се съобразяваме с това. Не е хубаво щетата да е по-голяма върху страните, които правят мерките, и по-малка – върху Русия. Замразяването на Руската централна банка е такъв пример. Това трябва да е посоката на мислене“, заяви премиерът на България и допълни, че едва ли българското въоръжение ще промени хода на войната.

„Над 150 военнослужещи от Англия ще се присъединят към българската бойна група. Говорим и с Италия. Показваме една отвореност. От друга страна е много полезно за българската армия да има достъп до тези допълнителни помощи. Ние сме НАТО, ние сме ЕС. Не трябва да се разграничаваме”, каза Петков.

По думите на Петков санкциите, които се налагат на Русия, трябва да са асиметрични – да има голямо влияние върху руската държава, но не и върху страните, които ги правят. Той коментира, че искането на руския президент Владимир Путин газът да бъде плащан в рубли, е опит да стабилизират собствената си валута.