България спира износа на дърва към трети страни, търсенето у нас три пъти по-голямо

0
51
Снимка: архив

Допуснат е сериозен дефицит на дървен материал в страната, което ще доведе до повишаване на цените, твърди министър Гечев

Допуснат е сериозен дефицит на дървен материал в България, което ще доведе до повишаване на цените, но все пак няма риск за хората в селските райони да останат на студено. Това заяви пред bTV Явор Гечев, министър на земеделието в служебното правителство.

„Ясно е, че в момента има дефицит на дървен материал, а сме на края на лятото. Пропуснат е моментът да се прецени, че търсенето на дървен материал заради проблемите е нараснало три пъти“, заяви Гечев. И обясни, че това неминуемо ще се отрази и на цените.

„Още днес ще се разпоредя да бъде спрян износът към трети държави“, добави той. И прогнозира, че ще трябва поне месец за стабилизиране.

„Цената на кубик дърва е пазарна. Може да натиснем цената надолу що се отнася до селските райони“, продължи той. И добави: „Няма риск хората в селските райони да останат на студено.“

Гечев отказа да говори за други проблеми, оставени му като наследство в министерството. „Има много несвършена работа, но сега не искам да се спирам на нея. Когато вече не съм министър, ще кажа много неща“, заяви Гечев.

Той коментира и обвиненията от ръководството на БСП към него и другите двама социалисти, станали министри в служебното правителство на Румен Радев. „Странни са ми тези неща, които се случват. Да ме обвиняват във връщане на модела ГЕРБ в Министерството на земеделието, не го разбирам. Недоумявам как може да бъда обвиняван“, каза Явор Гечев.

Служебният министър разясни, че бившият директор на изпълнителна изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев не е уволнен, а сам е решил да напусне, като по информация към момента щял да става депутат от „Продължаваме промяната“. От дни агенцията е с нов директор – Стоян Тошев.

„Който злоупотребява с горите, рискът да бъде хванат оттук нататък ще е много по-голям“, коментира Явор Гечев.