Българската стопанска камара: Бизнесът не подкрепя „Газпром“, но няма други алтернативи

0
49
Щерю Ножаров

В противен случай прогнозите са за сериозни съкращения, заяви икономистът

Последиците върху индустрията, ако не бъдат осигурени доставките на газ, ще засегнат всички. Енергийните цени са основният фактор, който увеличава инфлацията. Последиците ще засегнат цялото общество, от гледна точка на бизнеса ще засегнат цели отделни подотрасли. Това каза в „Денят започва“ Щерьо Ножаров, икономически съветник в Българската стопанска камара.

„Например – при торовите заводи газта е основна суровина. „Неохим“ в Димитровград може директно да спре съвсем скоро, което ще повлияе на земеделските цени и хранителните стоки. Керамиката може да спре, циментови, металургични заводи, хартия, химия, стъкларство. Производството на хляб дори е свързано с газ“, каза Ножаров.

Ще бъдат засегнати и косвени индустрии, освен земеделието през торовите заводи, строителството от гледна точка на металите и арматурни железа, което увеличава всички цени. Ефектите за икономиката ще бъдат много тежки, предупреди икономическият съветник.

Предложението на „Булгаргаз“ за увеличението с 60% на газа всъщност е 100% – което е 298 лв. Представете си какво означава това за бизнеса и не е ясно каква ще е цената за септември, каза той.

Асоциацията на работодателските организации, която обединява 80% от бизнеса, иска обещанието на отиващото си правителството за компенсации от цената от 142 лв. Бизнесът ще настоява за това, защото в противен случай изпада в непоносимост и прогнозите са за сериозни съкращения.