Балонът на Рашков и Атанасов се спука: МВР няма данни за подслушвани политици

0
1484
Снимка: фейсбук

Скриха доклада до парламентарната комисия от обществото, казват от ГЕРБ

„Рухна конструкцията и на Бойко Рашков, и на Хаджигенов, и на всички останали, които твърдяха през цялата предизборна кампания за изборите на 11 юли, че има стотици подслушвани политици, представители на медии и граждани“, посочи на извънреден брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. По думите ѝ целта на доклада за дейността на Комисията за разследване насилието и за подслушване на протестиращи е обществото да остане с впечатлението, че е имало незаконно подслушване.

„Данни за такова подслушване обаче няма“, подчерта Атанасова и коментира, че опорката за масови подслушвания на Бойко Рашков, на Николай Хаджигенов, на Мая Манолова и т. н. вече не може да съществува на прага на следваща предизборна кампания, съобщи Tribune.bg.

Докладът на временната комисия, която разследва имало ли е полицейско насилие на протестите през 2020 г., се разглежда от депутатите при закрити врата, тъй като вътрешният министър е поставил гриф „секретно“ на част от информацията. Първоначално председателят на комисията Хаджигенов лансира идеята само половината от обсъждането да е закрито.

Председателят на парламента Ива Митева подложи предложението на гласуване, а в залата нямаше кворум и настана спор дали изобщо трябва да се гласува, тъй като по процедура секретните неща се гледат на закрито. Митева реши да прави поименна проверка, а депутатите на ДПС и ГЕРБ излязоха от зала. За да не се провали заседанието, Хаджигенов поиска всичко да се гледа на закрито. Така директно бяха изключени камерите, които предават заседанието.

„С решението на председателя на Народното събрание и без гласувана процедура беше закрито заседанието на парламента за обществеността, за медиите за един доклад, който в продължение на 3 месеца се размахваше като активна работа на няколко човека“, възмути се Атанасова.

Колегата ѝ Тома Биков разясни на журналистите, че от ГЕРБ са прегледали секретните документи, които са изпратени от министерството, и в тях се посочва, че няма данни за подслушвани граждани.

„Това, което трябва да знаете, е, че в този доклад няма абсолютно нищо секретно и което да изисква засекретяване на информацията. Единственото, което се направи, е да се закрие заседанието, за да не видите и да не чуете за какво става дума в този доклад“, обясни депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова разкри, че в доклада се съдържат точно 70 реда, свързани с използването на СРС, даже няма и една страница. Истината за нея е, че МВР няма данни за такива подслушвания.

„Най-големият интерес да се разплете целият този възел, имаше ГЕРБ. Това, което прави в момента г-н Хаджигенов, доказва, че освен адвокат на много съмнителни субекти се превърна и в адвокат на Бойко Рашков. Някой не иска да се стигне до цялата истина. Ако тези хора имаха достатъчно информация, щяха да бъдат първите, които да запознаят не само народното представителство, а и цялото общество с нея. Уви, това се оказа един голям балон и той се спука“, посочи и заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков.

„Вътре няма никакви данни. Единственото нещо, поради което министър Бойко Рашков го е класифицирал, е защото няма никакви данни. Закриването на заседанието цели да оправдае три месеца работа“, категоричен бе и колегата му Христо Гаджев.