Бързата кучка лошо правителство ражда

0
291
Калоян Методиев

Президентът е господарят в момента. Няма да видим промяната сега

„Създава се хаос около съставянето на правителството. Много е важна компетентността на партиите, за да е балансиран кабинетът“. Това заяви пред БНТ политологът Калоян Методиев. Според него твърде много се бърза, а кабинетът е тежък – между четири субекта.

„Бързата кучка“ лошо правителство ражда, но наблюдаваме как се работи под натиска на комплекса да не бъде обвинена всяка отделна партия, че е пречка да се състави кабинет. Различните партии защитават различни интереси. Иначе се дава думата на крайни елементи, които говорят, че партийната система е болна, т.е. „дайте президентска република!“, допълни Методиев.

„Ясно е, че сме закъснели по всички европейски фондове и планове за възстановяване, цените са извън контрол. В тази ситуация сглобяване на едно хаотично правителство, с неясни ангажименти, може да събори цялото правителство след месец-два. По-разумно е да се работи спокойно в рамките на закона. В правителството трябва да влязат хора, които нямат стари грехове“, посочи политологът.

На въпроса как ще коментира номинация на Нинова, той отговори: „Без БСП, и ИТН, и ДБ не може да има правителство – всеки от тези елементи е един от 4-те крака на масата.

Калоян Методиев коментира и мястото на президента в държавата в момента: „Считам, че президентът е номер 1 в момента. Оказал се е най-умният и най-хитрият политик. Нещата, които се случват в България, до едно минават през него. „8 месеца през служебния кабинет Радев упражняваше властта. Той наистина е господарят в момента“.

Той е категоричен, че имената на министрите в новия кабинет са от съществено значение, защото от тях зависи как ще се развиват институциите. „Едно неподходящо име може да пресече, да срути цялото. Партиите трябва много добре да ги подбират. Изключително важно е да се мисли в перспектива – всичко, което се случва, трябва да се мисли в контекста на това, което предстои през януари-февруари. Тогава ще е перфектната буря“, каза политологът.

Според него всяка партия сама да отговаря за отделно министерство създава опасност от феодализъм, особено при твърде различния профил на партиите. „Така или иначе мандатоносителят решава всичко, а отговорността е обща. Всички ще трябва да застанат с имената си, с формациите си и да запазят лицето си в тази коалиция. Проблемът е, че няма ярък мандатоносител, примерно със 100-110 мандата в парламента, затова сега се налага отговорността да бъде споделена“, подчерта Методиев.

„В България всичко е възможно, но съм скептичен, че това правителство може да изкара пълен мандат. Първите дни на това НС са изпълнени с конфронтация, личностни нападки, няма диалог, няма контрол. Това ще се задълбочава. Сега липсват фигурите, които да донесат успокоение, а има твърде тежки проблеми за решаване. В Европа си харчат парите от Плана за възстановяване, пет обиколки изоставаме от другите държави в ЕС“, заяви политологът.

Той е категоричен, че оставането на Рашков като министър на вътрешните работи е сигнал, че ще се продължи с напрежението. „Новите ще наследят грехове и конфликти. Ако наистина търсят ново начало, да съберат смелост и наистина да започнат от начало. Не мисля, че ще видим промяната сега. Това изисква спокойна политическа среда, а и липсва легитимност на новата власт – 70% от българите се отдръпнаха от гласуване“.