Берлинското летище „Бранденбург“ отменя всички пътнически полети заради стачка

0
13
Снимка: архив

Първоначално се предвиждаше днес да преминат около 35 000 пътници с около 300 полета

Всички пътнически полети от или за берлинското летище „Бранденбург“ днес ще бъдат отменени или пренасрочени поради планирана еднодневна стачка на служителите, предаде ДПА.

Първоначално се предвиждаше днес през летище „Бранденбург“ да преминат около 35 000 пътници с около 300 полета. Авиокомпаниите са отложили някои полети за четвъртък и са пренасочили няколко полета към летищата в Дрезден и Лайпциг. Други пътници са били пренасочени към влакове.

Началото на стачката е планирано за 3:30 ч сутринта местно време (4:30 българско време) и се очаква да продължи през целия ден.

Профсъюзът „Верди“ призова летищните работници, служителите по сигурността и наземните оператори да напуснат работните си места. Очаква се спирането на работата да засегне противопожарната служба на летището, операциите по зареждане с гориво, обработката на багажа и гишетата за регистрация на пътниците.

Профсъюзът настоява за увеличение на заплатите на служителите на летищната компания и на наземните служби с 500 евро на месец в рамките на 12-месечен колективен трудов договор. Работодателите настояват за много по-дълъг срок на преговорите.