Безплатни консултации за диабетици в болница „Св. Иван Рилски“

0
27
Снимка: PIxabay

Около 500 000 са диагностицираните с диабет в България

По случай Международния ден за борба с диабета Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ организира от 14 до 18 юни безплатни консултации за пациенти с доказан диабет.

Целта е да се провери дали захарната болест не е засегнала и бъбреците, както става в 40% от случаите. Консултациите ще бъдат под мотото „Диабетът никога не е САМО диабет. Проверете БЪБРЕЦИТЕ“ и ще се извършват онлайн, през специализираната платформа Healthyco. Там пациентите ще могат да изпратят всички свои изследвания и да получат съвет от лекар. Трима специалисти от Клиниката по нефрология ще се включат в инициативата.

Около 500 000 са диагностицираните с диабет в България, но се смята, че реалният брой на засегнатите от заболяването е много по-голям – около 800 000. В 40% от случаите, или при 320 000, високата кръвна захар е увредила или ще увреди бъбреците. Нарушава се тяхното правилно функциониране и може да се стигне до бъбречна недостатъчност (необратима загуба на бъбречните функции). Диабетната нефропатия (увредата на бъбреците при дългогодишен диабет) е най-честата причина за диализа. Бъбречното заболяване, предизвикано от захарната болест (диабетна нефропатия) се развива бавно – необходими са около 20-30 години. Приблизително 25% от хората с диабет тип 1 и 5-10% от тези с диабет тип 2 имат нарушена бъбречна функция. Тъй като обаче диабет тип 2 е 10 пъти по-често срещан от диабет тип 1, то много повече от диабетните случаи на бъбречна недостатъчност са диабетици тип 2.

Затова специалистите съветват хората, които имат повишена кръвна захар, редовно да преглеждат и бъбреците си. Профилактични изследвания на урина през 6 месеца и преглед при нефролог веднъж годишно са достатъчни, за да е сигурно, че нещата са под контрол.

Международният ден на диабета се отбелязва от 27 юни 1991 година. Тогава Международната федерация за борба с диабета и Световната здравна организация вземат решение за определяне на специален ден, посветен на рисковете и усложненията, които носи със себе си това социално значимо заболяване.