Бившата шефка на НАП Галя Димитрова: Отписаните задължения са отпреди 2006 г. и не са били платени повече от 10 г.

0
281
Галя Димитрова Снимка: Дойче веле

Значителният ръст на приходите са единствената обективна оценка за моята работа като ръководител на НАП, казва тя

Всеки служител на НАП знае, че вземанията, които законът изисква да бъдат отписвани от НАП всяка година служебно, са задължения, които е следвало да бъдат платени повече от 10 г. преди това. В конкретния случай от 2017 до 2020 г. са отписвани задължения, които е следвало да бъдат платени през годините преди периода от 2006-2009 г. и че това са задължения, които се отнасят за още по-стари периоди.

Това заяви бившата шефка на НАП Галя Димитрова във връзка с изнесените данни от днес, че Националната агенция по приходите (НАП) трябва да събере общо 9,9 млрд. лева, а 161,5 млн. лева е сумата, която дължи най-големият длъжник към хазната. Първите 100 в списъка с длъжниците към фиска дължат над 2 млрд. лева, предаде репортер на БГНЕС.

Известен факт е също така, че тези задължения, след като изтече срокът за доброволното им плащане, трябваше да се предават за принудително събиране в Агенцията за държавни вземания. Такъв беше законът тогава. Хората от администрацията знаят, че това са задължения на фирми, които участват в организирани схеми на данъчни измами, фирми, които нямат никакви активи и които са с управители лица с нисък социален статус или със задължения, които са прехвърлени на такива фирми с идеята те да не могат да бъдат събрани, подчерта Димитрова, цитирани от БГНЕС.

Това са случаи, които често и в самите медии са отразявани, в тези случаи е налице престъпление, свързано с укриване и неплащане на данъци по Наказателния кодекс и те се преследват от прокуратурата. Считам за изключително несправедливо да се смята, че служителите на НАП не са положили необходимите усилия за събирането на тези вземания. Тъй като цифрите за значителния ръст на приходите, които НАП събира за бюджета, са показателни и са доказателство за това. Това мисля, че е обективната оценка, единствената обективна оценка за моята работа като ръководител на НАП, тъй като нашата основна функция е да гарантираме сигурността на бюджета, коментира Димитрова.

За тези натрупани задължения от 9,9 млрд. лв. и за това, че има специално една фирма със 160 млн. задължения към фиска, Димитрова отговори, че това са същите случаи, за които тя съобщи – „те са натрупани в годините назад”. Те са по специално зададени схеми така, че да не могат да бъдат събрани по никакви начини. И тук вече преминаваме към ревизии по специален ред и към съдействието на прокуратурата, за да могат тези задължения да бъдат насочени към истинските собственици на фирмите.

Напоследък, за да можем по-добре да се справим с тези случаи, които са отпреди 2006 г. и да бъдат не само наказателно преследвани и реално да има ефекти за бюджета, ние предприехме законодателни инициативи, така че да можем да насочваме усилията си към по-широк кръг лица, свързани с тези фирми, със съдействието на МВР и прокуратурата, каза още Димитрова.