Бившият зам.-кмет на София Кристиан Кръстев става шеф на УС на НКЖИ

0
94
Кристиан Кръстев Снимка: 24 часа

Назначен след конкурс

Подалият оставка зам.-кмет на София Кристиан Кръстев е новият председател на Управителния съвет на Националната компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), показва Търговският регистър. Той е бил вписан на 15 декември, затова не е оповестявал новото си назначение, пише „24 часа”.

Справка показва, че бившият зам.-кмет се е явил на конкурс, обявен от Агенцията за публичните предприятия и контрол, за независим член на управителния съвет на компанията, която управлява релсите и съоръженията към тях.

След като го е спечелил, министърът на транспорта Христо Алексиев е издавал заповед за назначаването му.

В УС на компанията са още генералният директор Златин Крумов, който също е назначен след конкурс, но на Министерството на транспорта, като представител на държавата. И третият член на мениджърския екип – Марио Гълъбов, е заел поста си след конкурс на министерството и представлява държавата.

Договорът на Кръстев е за пет години, записано е, че възнаграждението му не може да надхвърля шесткратния размер на минималната работна заплата, която сега 710 лв.

Кристиан Кръстев беше министър на транспорта в служебния кабинет на Марин Райков. Бил е шеф на българското поделение на Wizz air, като представител на министерството е бил шеф на борда директорите на летище Бургас, преди концесията, както и на пристанище Варна.