„Бизнес ангелът“ Васил Величков не е в политическия кабинет на Константинова, какво точно работи и защо е представян като неин съветник

0
212
Константинова и Величков

Дали е функция на доброто управление да освободиш 1/3 от хората, които си назначила, като един е работил цели три седмици, пита депутатът Христо Гаджев

Христо Гаджев Снимка: фейсбук

Христо Гаджев, фейсбук

„Кой е Васил Величков и какво работи?
През последните дни г-н Величков дава интервюта по казуса със спирането на Български пощи и е представян като съветник по киберсигурност на вицепремиера Калина Константинова. Вчера получих отговор на мой въпрос относно политическия кабинет на г-жа Константинова. Там г-н Величков не присъства“, съобщи във фейсбук депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

„Какво точно работи г-н Васил Величков и защо е представян така, след като очевидно не е член на политическия кабинет на Калина Константинова. Там има съветник, който отговаря за Български пощи, но никой не знае за него. Дали е функция на доброто управление да освободиш 1/3 от хората, които си назначила, като един е работил цели три седмици“, коментира Гаджев и дава линк към отговора

Преди дни Breaking.bg. първи припомни, че Величков се водеше съветник на друг вицепремиер – Румяна Бъчварова, в кабинета „Борисов 2“. Той съветваше Бъчварова по електронното управление на страната. Друг съветник на Бъчварова бе… Калина Константинова, която отговаряше за административната реформа. Всъщност Величков цъфва в Министерския съвет още като съветник по електронно управление на вицепремиера в служебното правителство на Георги Близнашки Илияна Цанова.

Сега дуото Константинова-Величков обяснява как държавата 12 години е изоставила „Български пощи“ ЕАД, как била подценена киберзащитата и т.н. Какво ли са правили Величков и Калина Константинова като съветници на заплата, остава да гадаем.

Преди да стане министерски съветник той е промотиран от „Капитал“ като „член и на мрежата на българските бизнес-ангели, ментор и член на комисията по селекция на проекти към фонда за ранно рисково инвестиране Eleven, който активно инвестира и подпомага стартиращи технологични компании, които се стремят към глобалния пазар на иновативни продукти и услуги“.

Името на Васил Величков нашумя при скандала със системата за случайно разпределение на дела в съдебната система. През 2020 г прокуратурата извърши претърсвания и изземвания от офиса на фирма „Смарт Системс 2010“, внедрила през 2015 г. системата под натиска на тогавашния правосъден министър Христо Иванов и съветника Величков.

Акцията на прокуратурата бе заради съмнения, че разпределението на делата може да бъде манипулирано и след извършен одит на сигурността на системата ВСС прие решение за прекратяване на договора и за изработката на нова система за разпределение на делата.

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая, след като бе сезирана от шестима членове на ВСС. По делото показания дадоха бившият правосъден министър Христо Иванов и Васил Величков, изиграли ключова роля в края на 2014 г. по смяната система за случайно разпределение на делата.

Същият „бизнес ангел“ опита като съветник по електронно управление на Бъчварова да насочи над 300 млн. лева за това, чрез т.нар. пътна карта към „правилните фирми“ от Кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев по публикация на „Труд“ от 2015 година. Според плана на Васил Величков чрез неговата „пътна карта“ до 2020 г. България трябваше да настигне Естония, която е лидер в електронното управление в европейски мащаб. Резултатът е известен. Това не пречи Величков и Константинова да плюят по „управлението на ГЕРБ през последните 12 години“, сякаш не са били част от него.

Според публикации в медиите Васил Величков през 2008 година е взел 5 милиона лева за обикновена поддръжка на компютрите на Агенцията по вписвания, а помните какво се случи с тях през 2018 година и какво плюене падна тогава, за разлика от сегашната история с „Български пощи“.

През 2011 г., когато не успява да поднови договора си с Агенцията по вписвания, Величков обявява фалит. Той е съдружник и бизнес партньор с Димитър Чохаджиев, за кратко зам.-министър на икономиката през 2012 година.

Чохаджиев се оказва горд собственик на три влога от над 3,8 млн. евро, един депозит от 363 000 лева и един от 1500 долара, а съпругата му има над 220 000 евро във фалиралата КТБ. Двамата имат обща фирма „Грамма“

Лансирането на дуото Величков – Чохаджиев започва още през 2001 г., когато във в. “Капитал” се появява очерк, в който първите стъпки на двамата в бизнеса е сравнен с “исторически подвиг”.

С Величков е свързан с още един голям скандал. Според въпроси, зададени от Канал 3 през 2015 година до МВР, става ясно, че той май няма диплома за висше образование. Озовава се в МС като съветник на служебния вицепремиер Илиана Цанова. А във визитката си тогава съобщава, че е завършил Националната природо-математическа гимназия с профил „Математика и информатика“, след което учи в УНСС. Дали обаче има диплома за завършено висше образование, остава загадка и до днес.