Бобоков на среща с Кирил Петков, финансира партията му?

0
369
Пламен Бобоков в съда Снимка: архив

Според запознати създаването на новия проект ще бъде обявено на 22 септември

Lupa.bg

Създаването на политическия проект на „харвардските министри“ в служебния кабинет Кирил Петков и Асен Василев не е само в сферата на вероятностите, а вече си има първи спонсор, и то какъв! Днес /вчера – бел. ред./ следственият бизнесмен Пламен Бобоков е бил на среща с българо-канадския финансист в подопечното му Министерство на икономиката, видя репортер на Lupa.bg.

Според сайта Бобоков си общува интезивно с министрите Кирил Петов и Асен Василев в последния месец. Най-вероятно днешната среща, проведена демонстративно в кабинета на Петков, е била с цел да се бистрят финансовите параметри на бъдещата партия. Според запознати създаването на новия проект ще бъде обявено на 22 септември, като в него ще влизат освен Кирил Петков и Асен Василев и други министри от служебното правителство – премиера Стефан Янев, вътрешния министър Бойко Рашков и дори правосъдният Янаки Стоилов, който обаче ще трябва да напусне БСП.

Днес следобед бдителен репортер на Lupa.bg успя да заснеме твърде отличителното БМВ с дипломатически номера СС 7792 на Бобоков пред сградата на пл. „Александър I“ в столицата, където се проведе рандевуто с Кирил Петков. Както е известно, баровецът е почетен консул на Украйна.

Източници от кулоарите на властта твърдят, че Бобоков е изпратен при Кирчо Канадеца, както стана известен младият министър, лично от президента Румен Радев, с когото олигархът не крие топлите си връзки. Няма никакво съмнение, че държавният глава е идеен баща на проекта. Единствената неизвестна остава дали партията на новия „народен любимец“ ще успее да се яви на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Най-вероятно, за да бъде това възможно, ще се използва регистрацията на вече съществувата партия. Според в. „24 часа“ това е партия МИР.

Вторник, 7 септември, 15,45 ч. Лимузината на Пламен Бобоков е паркирана триумфално пред Министерството на икономиката. Снимка: Lupa.bg

Дори в момента прокуратурата нищи отношенията на Пламен Бобоков със съветника на президента Пламен Узунов, гръмнали миналото лято. От чатовете, които обвинението публикува, става ясно, че Пламен Бобоков е имал двойно подсигуряване от Пламен Узунов в Президентството и свой човек в Министерство на външните работи. Те показват, че в периода 2018-2020 г. на Бобоков е предоставяна информация от потребители MVR-Rumen Petrov и Prezident-Pl.Uzunov. Тя вероятно им е станала известна в качеството им, съответно, на съветник по въпросите на Близкия изток и Северна Африка на зам.-министър-председателя и министър на външните работи и на секретар по правните въпроси и антикорупция на президента.

Според обвинението Пламен Узунов е бил свръзката на бизнесмена Бобоков с президента Румен Радев. Предполага се, че на 7 януари 2019-а година Бобоков е разговарял с Румен Радев по телефона по казуса с либийския танкер „Бадр“. Това се е случило преди среща на държавния глава с пратеник на либийското правителство.

Дали баровецът си купува с политическо спонсорство индулгенции, след като е пуснат под гаранция от 1 млн. лева, предстои да видим. Близките му контакти с „Дондуков“ 2 обаче едва ли могат да подлежат на съмнение.