Бойко Борисов: Принадлежеше ни премиерът да е наш. Но егото ни по-важно ли е от бъдещето на България /видео/

0
257
Снимка и видео: фейсбук

Повече от инфарктни преговори, описа Габриел разговорите си с ПП-ДБ

Прокуратурата пратила две призовки на лидера на ГЕРБ за един и същи час на две различни места

Трудно е, защото всеки от нас носи тежести. Аз искам всеки наш избирател и областен ръководител да разбере: единственият шанс да се случи нещо добро в България е да подкрепим втория мандат на ПП и ДБ. Да, принадлежеше ни премиерът да е наш. Но егото ни по-важно ли е от бъдещето на България, попита лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на ГЕРБ.

Има кога да се скараме пак, има кога да се мразим. Българите сме такива, обичаме да мразим. Обичаме и да обичаме, но другото е по-силно, каза той. Обясни, че е чул какво ли не – че е предал и разтурил ГЕРБ.

И 5% да станем, ще сме истинска десноцентристка партия, която прави важните неща – повишаване на доходите, растеж. Каквото и да изгубим, заяви Борисов.

По-добре да говорят, че ГЕРБ е слаб, нека да говорят, че съм се навел, нека да говорят каквото си искат, обясни той.

По-рано днес Габриел и Денков заявиха, че двете формации са се разбрали отново да отворят Изборния кодекс и да върнат машинното гласуване. Това коментира и Борисов, като обясни, че ще говорят по темата, но искал да се махнат грешките в изборните протоколи.

Нямаме с ПП и ДБ нито една тема, по която да се разминаваме, каза Борисов. И благодари на лидера на „Да, България“ Христо Иванов, че днес се е срещнал с ДПС, за да търси подкрепа за конституционно мнозинство.

Бих поискал извинение, но всеки, който вярва в ГЕРБ, ще се съгласи с това, каза Борисов.

„Нито те са предали някого, нито ние сме предали някого. Това е, което изисква интересът на народа“, каза Борисов, а депутатите му ръкопляскаха. Той поиска от тях това послание да стигне до всичките им избиратели – във всеки град и село.

В бързината ми изпратили две призовки на две места в един и същи час, разказа Борисов. И попита какво ще стане, ако не отиде на едното място: „Ще ме арестуват ли“.

„Благодаря на ИТН и ДПС, че се ангажираха с правителство, но не на всяка цена. Искам да благодаря на Мария пред вас. Вместо да отиде на Г-7, тя дойде в България. Подаде си оставката и застана до нас. Изигра огромна роля в следващите ни действия“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг пред медиите.

Пет ангели да слязат от небето, от 116 да станат до 121 – аз мога отсега да ви напиша заглавията: „Купиха“, „Продадоха се“, „Уйдурма“ – нещо, от което ние сме се отрекли, коментира на брифинга лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и обясни, че партията му не може да зачене правителство, на което да му се сложи грях.

Той обясни, че преговорите му с ДПС и ИТН били „прекрасни“.

В други години са правени какви ли не политически инженерства. И тук пак благодаря на ДПС и ИТН, че разбраха и се съгласиха на правителство, но не на всяка цена, каза лидерът на ГЕРБ.

Той разказа, че след като е говорил с ИТН и ДПС нито една от партиите не е говорила с другите партии в НС, за да търсят депутати, които да свалят кворума и правителството да мине със само 116 гласа „за“.

През последните дни ГЕРБ водили преговори с лидерите на ПП и ДБ.

Борисов припомни, че отдавна е обещал партията му да подкрепи законите за механизъм за разследване на главния прокурор.

Всичко странно съвпада със съставянето на правителство. Отдавна се говори за съдебна реформа, може би от две години, усъмни се той.

Проведохме разговори с ПП и ДБ. Разбрахме ги, отстъпихме, не се инатихме, разказа той. А целта била една – да се направи редовно правителство, подкрепено от двата „клуба“, в които страната членува – ЕС и НАТО.

След него се включи и Мария Габриел, която благодари на екипа си. Тя поиска да не се говори, че първият мандат просто е бил върнат. Тя благодари на ДПС и ИТН за преговорите, както и за това, че са ги подкрепили за конституционната реформа. А различията им с БСП станали ясни още по време на преговорите им, което за нея е важно, защото така не се превърнали в заложници.

Не позволихме да ни свързват със задкулисие, заяви Габриел за проваления им кабинет с ИТН и ДПС.

Повече от инфарктни преговори, от които остава това, че лидерите проявиха разум, а не емоция. С акад. Денков показахме, че можем да вървим напред, похвали се бившата еврокомисарка. Според нея днешното ѝ общо изявление с него е „историческо“.

Габриел отново обясни, че вторият мандат ще е „национален“, около който да се сформира конституционно мнозинство.

Първият премиер ще бъде Денков за 9 месеца. Габриел ще бъде единственият вицепремиер. След това ще се сменят – тя става министър-председател, а академикът ще е неин заместник. Смяната ще става с подаване на оставка на премиера.