Бойко Ноев: МВнР се събуди, след като си изяде сармите и пуйката, и покани Митрофанова за случая с Христо Грозев

0
71
Министерството на външните работи

Той посочи, че поведението на Русия спрямо България е арогантно и унизително

Външно министерство се събуди след празниците, след като си изяде сармите и пуйката, и покани руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, вероятно тя ще каже какви са истинските причини за случая с Христо Грозев. Това заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев пред БиТиВи за случая с издирването от Русия на разследващия журналист Христо Грозев.

Ноев обясни, че Грозев е бил потърсен от българските власти още на втория ден, след като случаят нашумя и са задействани съответните механизми за сигурността на разследващия журналист, който не се намира в България. Случаят с Грозев е повод да се погледнат няколко принципни въпроса за свободата на словото и поведението спрямо разследващите журналисти, посочи той.

Каква информация можем да получаваме от Русия, запита Бойко Ноев и добави, че от Москва редовно получаваме пропагандата на Кремъл. Той настоя незабавно да се закрие българското бюро в Москва, от което по думите му няма смисъл.

Според него главният прокурор Иван Гешев удобно излиза с коментари по темата, но все още няма никакъв резултат. Ноев се надява, след като Гешев бъде сменен и бъде назначени други прокурори, случаите да бъдат разнищени. Той призова депутатите да поканят самия Христо Грозев в българския парламент, не само в европейския. Много по-страшни неща стават, а не просто да се веят едни знамена пред парламента. ДАНС се пращат като пожарна команда по въпроси, които могат да се решат от МВР, а техният ресурс за контролиране на чужди разузнавателни служби трябва да се удвои и утрои, настоя бившият министър на отбраната.

Той посочи, че поведението на Русия спрямо България е арогантно и унизително./news.bg