Бонев от „Спаси София“ се гаври с театър „София“, актьорите възмутени

0
596
Сградата на театър "София" е облепена с плакати от Бонев.

Храмът на Мелпомена оплескан с плакати и свастики

Хора на съветника в СОС Борис Бонев и „Спаси София“ се изгавриха с общинския театър „София“, като го закичиха с плакати с искане за оставка на кмета Йорданка Фандъкова. Според тях театърът трябвало да бъде „спасен от крадливите ръце“ на кмета. Именно Бонев и сие спряха дългочакания ремонт на театъра. Действията им възмутиха актьорите. Ето какво написа артистът Росен Белов, между другото фен на Демократична България в профила си във фейсбук:

Наистина недоумявам хората от Спаси София, както и приближените на г-н Борис Бонев има План за София. Хора, които НИКОГА не са влизали в Театър София, които нямат никаква представа, че това е втората сграда в Столицата строена за ТЕАТЪР. Тези мили хорица не са стъпвали в салона, да не говорим за сцената или зад кулисите, не са влизали в гримьорните или в помещенията под сцената, не са запознати изобщо с механизацията на театъра, с проблемите с чигите, осветлението, звука. Същите тези хора нямат и най-малка представа къде и как се съхраняват хилядите костюми, някои от които са уникални, създадени от прекрасни сценографи и костюмографи. Та същите тези хора са решили да „спасят“, повтарям, втората строена за ТЕАТЪР сграда в София от така нужния и чакан десетилетия ремонт. Прекратиха процедурата с някакви измислени доводи. Загрижили се, видиш ли, за каменната облицовка. Ама мили мои сладки „спасители“, не знам какви са ви политическите борби и игри, ама Театърът, в който не сте изгледали и едно представление, се руши отвътре и отвън. Ще си запазите така безценната ви облицовка с ремонт и изолация отвътре, които след 5 години, дано дори да са 5, ще се нуждаят отново от ремонт заради течове, влага, мухъл и пр и пр.

Политическите ви интриги са жалки и смешни. Вместо да помогнете да се случи ремонта и да бъдете своевремено и наблюдаващ коректив, вие, сладки мишлета спирате един проект на който времето изтича и парите от EU ще си заминат неусвоени. На нас ни е ясно, че за вас изкуството не е важно и никога не ви е било приоритет. Само с лаене и плюене никога нищо няма да се промени за добро, а за жалост от вас все повече и повече чуваме само това.

Под всичко написано заставам с моето име и не претендирам това да е официално мнение на колегите или ръководството на Театър София, който никога не сте посетили и в който не сте изгледали един спектакъл. Но пък успяхте да го окичите през нощта с грозните си транспаранти. По тъмно, като истински мишоци изпълзяли от дупките си и оакали пейзажа.

Цялата история смърди и то адски гадно. И когато някой ден ремонтът не се случи ще знам, че вие стоите зад всичко това, преследвайки власт и политическа кариера. И някой ден, втората строена сграда за театър в София може да последва съдбата на Театрите с Силистра, Добрич и още доста други места, където общините са вдигнали ръце и Храмовете на Мелпомена се рушат, и се играе в пригодени сгради, и в малки салончета, защото за вас Културата никога нищо не е означавала.

С най-голямо отвращение от постъпката ви

Росен Белов, актьор в трупата на Театър София. Зам.-кметът на София Мирослав Боршош също изрази възмушение от действията на Бонев и ко. Боршош написа:

Сградата е оплескана със свастики

Имената на глупците висят по стените! Преди два дни фасадата на театър „София“ беше обругана със свастики, вчера окичена с нещо, което трудно мога да определя. Еднакво гнусно! Ако ви беше грижа за ТЕАТЪРА, щяхте досега да сте направили това, което ние сме направили – да му осигурите възможността да бъде ремонтиран!

Иначе е “пиши …. и да бегаме”!