Борис Джонсън: Край на маските и зелените сертификати във Великобритания

0
134
Борис Джонсън Снимка: туитър

До два месеца пада и карантината във Великобритания

Великобритания ще премахне зелените сертификати, задължителните маски на обществени места и препоръката за работа от вкъщи, съобщи премиерът Борис Джонсън, говорейки в Камарата на общините на британския парламент, съобщи БГНЕС.

Много е вероятно и в страната да не бъде продължен режимът на самоизолация заради COVID-19 след 24 март, зави Джонсън.

Като причина за решението да бъдат премахнати противоепидемичните мерки британският премиер посочва прилагането на бустерните дози от ваксината срещу COVID-19 и намаляващия брой на новозаразените с инфекцията.

Въпреки че случаите вероятно ще се увеличават на някои места, учените смятат, че „е вероятно вълната омикрон да е достигнала своя връх в национален мащаб“, каза още Джонсън.

„От следващата седмица въведените по-рано мерки ще престанат да се прилагат“, заяви британският правителствен ръководител, като добави, че властите премахват задължителното изискване за показване на електронен сертификат за пълна ваксинация при посещение на определени обществени събития и нощни клубове, както и препоръката към работодателите да изпращат служителите си в работа от разстояние.

„Освен това правителството вече няма да изисква задължително носене на маски в затворени помещения и в обществения транспорт“, отбеляза Джонсън.