Борислав Цеков: България няма нужда от повече експерименти, защото те сгромолясаха страната

0
132
Борислав Цеков Снимка: фейсбук

Затова е важно системните партии най-после да заличат тази гъста мрежа от безсмислени линии между тях, коментира конституционалистът

„Злоупотреби се със статута на служебното правителство, което трябва да поддържа само текущото управление и да организира избори. През последните две години всички тези кабинети отидоха отвъд тези си правомощия и се превърнаха в инструмент за пряко президентско управление – нещо, което конституцията не търпи. Това е и големият проблем”, коментира пред БГНЕС Борислав Цеков, доктор по конституционно право и университетски преподавател.

„Първото, което се надявам, е, че каквито и експерименти да се правят, защото досега видяхме как ИТН, ПП, „Изправи се! Мутри вън!” са вредни за България, защото не са основани на ясна, идеологическа, ценностна основа, а се базират на олигархични и корпоративни кръгове, които да завземат властта. Затова е важно системните партии най-после да заличат тази гъста мрежа от безсмислени линии между тях, и в името на едно национално съгласие, че ние сме част от ЕС и НАТО, да съставят едно програмно или друг вид правителство, но то да бъде на системните партии. България няма нужда от повече експерименти, защото те сгромолясаха страната”, посочи Цеков.

Според него Румен Радев е нямал особен избор на коя партия да даде третия мандат: „След разкритията за финансиране на ДБ от страна на криптобанката NEXO коалицията стана политически токсична, и бе немислимо да се възложи на тях възможността за създаване на мандат. Затова трябваше друга група да получи третия мандат, и БСП бе удобната възможност, защото „Български възход” все още е неясна идеологически, не се знае какво ще бъде нейното бъдеще, и в моменти на криза няма как да бъде солиден партньор”, подчерта още конституционалистът.

„Трябва в началото на следващата седмица Румен Радев да придвижи конституционната процедура, да разпусне НС и да насрочи нови избори до 2 месеца. В този случай разумен срок означава, че трябва да се отчита конституционната повеля, че България е парламентарна република и не може да се отлага прекомерно периодът, в който страната да е без действащ парламент”, заяви още той.