Борислав Цеков: Машинното гласуване е авантюра – неслучайно го няма никъде в Европа

0
123
радев
Борислав Цеков

Старо заболяване на нашата политическа система е промяната на Изборния кодекс преди вот, казва проф. Пламен Киров

Старо заболяване на нашата политическа система е промяната на Изборния кодекс преди вот. Това заяви пред БТВ бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

„Машинното гласуване е авантюра – неслучайно го няма никъде в Европа. Ние се нареждаме до страни от Третия свят. Явно не се учим от по-развитите държави, но след като има манипулации на софтуера, ще си вземем поука“, коментира още темата д-р Борислав Цеков, специалист по конституционно право.

„Има проблем с машинното гласуване. Този вид вот има за цел да реши проблема с недействителните бюлетини и попълването на протоколите. Оказва се, че камери ще заснемат машините – какво ще заснемат? Членовете на СИК няма да броят бюлетини“, обясни още проф. Киров.

Изборите могат да се касират, ако се окаже, че много българи, 20-30%, са били затруднени от технологията, каза още той.

Според бившия конституционен съдия ЦИК трябва да помислят колко машини да добавят за предстоящите избори: „Ще трябва да има достатъчно машини, за да може по няколко души в секция да гласуват“.

Д-р Борислав Цеков отбеляза, че „когато си счупим главите“ с машинното гласуване, ще започнем да търсим решение. Той разкри, че е възможно да има намеса от чужбина на изборите у нас.

Проф. Киров коментира и комисията за ревизия на правителството. Според него сме станали свидетели на една предизборна кампания. „Лицата, които изнасяха информация, говореха много по-малко от депутатите“, категоричен бе бившият конституционен съдия.