Борислав Цеков: Партиен произвол е задържането на мандата извън срока

0
146
радев
Борислав Цеков

Ако в следващите два-три дни БСП не посочи кандидат-премиер, президентът трябва да прогласи мандата за неуспешен, посочва юристът

Обявяването за неконституционно решението за избора на председател на КЕВР може да се тълкува така, че предният ръководител все още е на поста си. Трябва да се възстанови Иван Иванов. Ще бъдат недействителни решенията, взети с решаващия глас на председателя. Това коментира юристът и специалист по конституционно право д-р Борислав Цеков за „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Според него, ако днес или в следващите два-три дни БСП не посочи кандидат-премиер, президентът би следвало, спазвайки конституцията, да прогласи мандата за неуспешен.

„След това да разпусне НС и да насрочи нови избори до два месеца. Партиен произвол е задържането на мандата извън срока“, обясни той. И допълни, че партиите във властта демонстрират ниска коалиционна култура.

По думите му ден-два след днес може да има толеранс от седемдневния срок за връщане на мандата. „На третия етап процедурата се ускорява. В правото има базисен принцип – когато нещо се дължи без изрично посочен срок, се дължи веднага. Има критерии, по които се определя разумен срок. В случая не може да е повече от 7 дни, както е при двата предишни мандата“, подчерта юристът.

Той определи като неверни твърденията, че мандатът преди е държан извън 7-дневния срок. „Честният изход са избори, за да се приключи с тая агония. В новия парламент ще се сформира мнозинство“, смята Цеков.