Борислав Цеков: Искането на Радев е посегателство върху независимостта на Конституционния съд

0
109
Борислав Цеков Снимка: фейсбук

Има едно-единствено и най-важно основание за становището ми и това основание се нарича Конституция на Република България, заяви юристът

Доц. Борислав Цеков, доктор по конституционно право, оцени като „посегателство върху независимостта на съда“ искането на президента Румен Радев избраните Борислав Белазелков и Десислава Атанасова да не встъпват в длъжност до произнасянето на Конституционния съд (КС) за техния избор.

„Обобщенията на професионалната общност не са коректни, защото не са верни, те изразяват политическа съпричастност. Друга част от академичната общност не е заела такава позиция, защото не се води от политически симпатии“, заяви в интервю пред БНР Борислав Цеков, визирайки вчерашната позиция на 14 от 27-те адвокатски колегии, обявили се срещу избора на двамата конституционни съдии.

В предаването „12+3“ Борислав Цеков коментира:

„Има едно-единствено и най-важно основание за становището ми и то ще бъде споделено от други юристи и това основание се нарича „Конституция на Република България“. Защо е политически натиск? Защото президентът, разбира се, има своето право по Конституция да оспорва актовете на НС и това му право не се оспорва от никого. Натискът идва от този политически призив КС да не спазва Закона за КС, който изрично изисква избраните за конституционни съдии в 7-дневен срок да положат клетва и да встъпят в длъжност, а да се изчака да се произнесе по президентското искане. И когато това прозвучи от пиедестала на държавния глава, а не например от обществена полемика и неправителствена организация, има друга стойност и е форма на натиск върху съда, каквато Конституцията не позволява. Това е посегателство върху независимостта на съда и в този смисъл е моят укор към държавния глава“.