Борислав Сарафов: Да се разследва главният прокурор от полицай, посочен и избран пряко от министъра, е пряк път за политическа репресия

0
325
Борислав Сарафов

Ще сезираме КС, ако промените за главния прокурор минат, казва заместникът на Иван Гешев

Прокуратурата ще сезира Конституционния съд, ако всички предложения, свързани с дейността на държавното обвинение и ръководството й, бъдат одобрени от депутатите. Това обяви в парламентарните кулоари зам. главният прокурор Борислав Сарафов преди заседанието на правната комисия, цитиран от „24 часа“. Той уточни, че има много забележки по много от текстовете и може да говори „поне 15 минути, ако ми дадат тази възможност“.

„Намирам основната част от предложените текстове за крайно противоконституционни. Не само аз, колегите, с които говоря, считат, че това е открит опит за овладяване на съдебната система и отстраняване както на главния прокурор, така и на председателите на ВКС и ВАС. Надявам се да не е така и подбудите за това да се дължат на недотам добро познаване на закона, а не на подобни мисли“, заяви Сарафов. Според него приемането на тези текстове ще е „открито потъпкване с кални ботуши на Конституцията“.

Сарафов смята, че с текстовете ще се даде възможност главният прокурор да бъде отстраняван и без да има достатъчно доказателства за обвиненията срещу него. „Имам опасението, че още в първите дни, ако подобен законопроект бъде приет, ще последват поне 70-80 сигнала, всеки от които ще е основание за наказателно производство, дори да няма фактология и доказателства“, предупреди заместникът на Иван Гешев.

Той не мисли, че главният прокурор е безконтролен. Не е безотчетен, той се отчита и пред парламента, с доклади и изслушвания, има и механизъм за търсене на отговорност, това го казват и последните конституционни решения, настоя Сарафов. И припомни редицата органи, чиито мандати са изтекли, а НС още не е попълнил квотите си.

„Не съм против да има механизъм за разследване на главния прокурор, желая да има отчетност и отговорност на всеки един в прокуратурата, но механизмите трябва да бъдат коректни и законосъобразни, не могат да бъдат саморазправа. Не могат да се приемат текстове с презумпцията, че който и да бъде избран за главен прокурор, априори е престъпник и трябва да започне саморазправа и да бъде поставен под натиск, включително политически“, добави Сарафов. И обясни – предвидено е обвинението да бъде разследвано от полицаи от МВР. „И в момента там няма механизъм за случайно разпределение на дела. МВР е политически орган и се управлява от конкретен министър на вътрешните работи, който винаги е политическа фигура. Това да се разследва главният прокурор от разследващ полицай, посочен и избран пряко от министъра, е пряк път за политическа репресия“, смята Сарафов.