Борисов: Държавата не е играчка за политици

1
466
Бойко Борисов Снимка: Канал 3

Нужна е отговорност и работа всеки ден, казва лидерът на ГЕРБ в интервю за L’Europeo

Държавата не е играчка за политици. Тя е хлябът, здравето, образованието на хората. Нужна е отговорност и работа всеки ден. Това каза за списание L’Europeo бившият министър-председател и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. Интервюто е направено в деня за размисъл, 3 април 2021 г.

„Българите в огромната си част не усетиха, че има пандемия – Франция военно положение, в Брюксел видяхте какво направиха с демонстрантите, в Париж, в Берлин, ние тук толкова майсторски проведохме борбата с пандемията и преодолявахме кризата, че психическото здраве на хората се запази. И въпреки всичко никой не е доволен, но като седнат и четат, че в Гърция е затворено всичко, в България стоят двамата и си пият бирата в градината на ресторанта.

Четат, пиейки в Бургас бира, кола, вода или кафе на крайбрежната улица, че във Франция това е забранено.

В същото време става точно като за свободата на словото. Седят в праймтайма на най-гледаната телевизия и казват „На мен искат да ми запушат устата“. Кой говори от най-гледаната телевизия, как ще си там, обаче понеже това е мантра. На другата сутрин гледаш в другата телевизия, на третата – в третата, навсякъде гледаш, че имаме проблеми със свободата на словото. Аз от две години не съм бил в нито една и не искам и да ходя, поради тази причина. Дал съм на опозицията цялата възможност колкото искат, толкова да се изявяват. Това е най-големият плюс – колкото повече се изявяват, толкова повече хората им виждат акъла“, коментира лидерът на ГЕРБ.

„Ние нямаме като история жив герой. Ние на най-славните ни царе не знаем къде са гробовете – Симеон, Иван Асен Втори. Да си премиер е като една професия и свикваш с нея, погледнато реално във всичките ми битности, аз най-много съм работил премиер – 5-6 години съм бил пожарникар, 5-6 – кмет, 5-6 – главен секретар и над 10 премиер. И това е проблема в момента – и това е занаят като всички останали.

Светът в момента е страшно личен. Всички знаят президента Путин, всички знаят Си Дзинпин, от много години са, всички знаят Меркел, всички знаят много от тези лидери, които с десетилетия управляват. И в зависимост от взаимоотношенията им можеш да свършиш или да не свършиш работа. А когато си по-малка страна, трябва много гъвкава дипломация. Мисля, че в това отношение, действително ще дойде време, когато ще правят хората история, ще пишат история, ще отчетат много работи.

На последно място е строителството. Може би само при цар Борис Първи толкова много е направено за църквата. Справянето с най-тежката финансова икономическа криза, така наречената гръцка криза, не само се справих, но и изведох държавата на водещо място (второ след Естония) по брутен вътрешен продукт в Европа.

Миграционната криза и нелегалната миграция е нещо много опасно. И виждате какво се случи – само в България ние се справихме с нелегалната миграция, но се справихме с дипломация“, обясни Борисов.

„Ние сме парламентарна държава и майсторството да направиш мнозинство, което да подкрепя управленската програма на правителството, не е лесно. Действително ние винаги сме били в коалиция с някого или сме ползвали подкрепата на някого, за да може да се върви напред. Особено в последните 4 години, защото имахме много диаметрално противоположни партньори, особено за покупката на F-16, Истанбулската конвенция, ние ползвахме подкрепата на опозицията, за да може всичко това да се случи.

Така, че не е лесно и аз с голяма забава гледах колегата Христо Иванов онзи ден, в една национална телевизия, казва „Ако президентът ни даде третия мандат, ние ще направим правителство, без да подписваме коалиционно споразумение и другите са длъжни да ни подкрепят. Не съм останал с впечатление, че не познава толкова материята как работи държавата и парламента“, заяви бившият премиер.

„В държавата има пари, защото Бойко е спестовник, Бойко е натрупал фискален резерв, харчил е колкото е изкарвал като държава, като правителство, като политика. И за това в момента сме с най-ниския външен дълг в Европа и с най-ниския дефицит.

Всички в Европа знаят, че по-големите разходи, които направихме сега, са само за сметка на COVID-19. Дадохме по 50 лв. на пенсионерите, защото сме ги задължили да стоят вкъщи – това са милиард и 200 милиона лева. Още един милиард е отишъл в бизнеса по COVID мерките. Това се прави адски трудно и ви го казвам, защото българинът като каже „Бербатов – голмайсторът на висшата лига – е, това е лесно“ – иди и виж. Вчера, когато България получи най-много ваксини – 1 300 000, това беше огромен жест на ЕК към мен, към българите, към нашето здраве“, обясни той.

„Първо, за да ти вдигне австрийският канцлер телефона трябва да те познава, иначе техните протоколи започват с много въпроси – аз им имам личните телефони, обаждам им се и им казвам да направим нещо и те ме викат във Виена от там ЕК – това е опит. Тези, които в момента претендират да управляват, те първо ще се стресират като отидат там, защото аз съм ходил като главен секретар във всички служби по много пъти, включително и в САЩ. Като кмет съм бил при всички кметове. Където се вика, с Борис Джонсън се знаем от деца и сега да поискам разговор след час или два ще се обади“, увери Борисов, цитиран от „Труд“.