Борисов: И за децата е ясно, че арестът ми бе незаконен, поръчков и дори наказуем /видео/

0
153
Снимка и видео: фейсбук

Докладът на Държавния департамент на САЩ казва, че ПП и ДБ нямат капацитет да се справят със съдебната реформа и върховенството на закона, заяви лидерът на ГЕРБ

И за децата е ясно, че арестът ми бе незаконен, поръчков и дори наказуем. Така лидерът на ГЕРБ коментира в Хасково доклада на Държавния департамент на САЩ и констатациите в него. И отбеляза, че по-скоро би започнал с незаконните арести на българи по време на предизборната кампания – „десетки, стотици и български мюсюлмани, и християни, и католици. Върнахме се в 90-те години, отбеляза бившият премиер.

Предизборната обиколка на Борисов продължи в Хасково, където отново бе посрещнат от пълна зала със симпатизанти и поддръжници на ГЕРБ. Водач на листата в района е Делян Добрев, а своеобразен домакин на събитието бе кметът Станислав Дечев.

Този доклад казва, че ПП и ДБ нямат капацитет да се справят със съдебната реформа и върховенството на закона, смята Борисов.

Той попита трябвало ли департаментът да ни каже всички тези неща. „Когато Христо Иванов каза незабавно от „Дарик“ да се свали материал – който видял, видял, това, ако не е намеса в медийната свобода… Това са хората, които парадират за върховенство на закона и че те са последна инстанция“, коментира той. Един е изобличен в незаконни арести, друг – че нарушава свободата на медиите, обобщи той.

Лидерът на ГЕРБ призна, че и в партията му са подхождали лековато към чужди арести, но са си взели поука и това никога не трябва да допуска.

Според него отчетите на МВР не трябва да са по акции, а когато влезе в сила присъда – тогава МВР си е свършило работата, тогава да са пресконференциите. „А не – гръмнаха медиите, ние не бяхме арестувани, не бяха дошли полицаите, излезе по медиите, подготвено. Мракобесна работа“, заяви Борисов.

Той се похвали, че навсякъде го посрещат пълни зали, докато от събитията на ПП има „по 10-15 човека, максимум 60“. Учудвам се откъде е тази увереност, че ще победят, попита той и отбеляза, че или хората ги е срам да си признаят и ще гласуват тайно, или има друго обяснение.

Борисов отново посочи, че бъдещото управление ще е трудно. „Така сме се хванали на това хоро, че ми е жал да ви оставя така. Жал ми е за направеното, за хората. Справедливостта винаги възтържествува, истината винаги излиза наяве. Всички тези измишльотни една по една падат и се разбира каква конспирация е направена, за да се ограбят българите“, заяви Борисов.

„Жал ми е – толкова се направи и да го оставим. 2 години пауза. И всички го признават. Няма политик да не каже: „Това е блато, хаос. Защо го направихте? Надградете, направете. Защо трябваше да се върнем обратно в 90-те години?“, попита бившият премиер.

Борисов отчете, че в Хасковско има само 2 жени кметици. И поръча на следващите избори пропорцията в листите да е 60 на 40, „докато не стане 50 на 50“.

Бившият премиер припомни, че от 2 години ГЕРБ ги няма в управлението, а всички виждат какво е нивото на корупцията. Крадоха ви от бензина, горивата, храните, откъдето – както можаха, добави той.

Борисов смъмри и медиите, като посочи, че ГЕРБ няма участие в такива. И припомни как Бойко Рашков е заплашвал журналисти, а след това е задържал, както се е случило със Севделина Арнаудова.

Критиките към медиите бяха свързани с мълчанието по финансирането на ДБ през „Нексо“ и за незаконни действия на министри и премиер.

Делян Добрев също се спря на доклада от САЩ и констатациите за корупция. При ГЕРБ инфлацията бе между 0 и 2%, за всичките години, посочи той. Бяхме в топ 5, а сега сме в топ 5 отзад напред и не им е виновна войната, нито енергийните ресурси, защото инфлацията започва 2 месеца, след като те станаха служебни министри, с първия бюджет, който те направиха, посочи водачът в Хасково.

За разлика от служебното правителство ние ще водим война с веригите, закани се Добрев. И се възмути, че не може един хляб да се изкупува за 70 ст., а да се продава със 100% отгоре. „Когато има инфлация, хората страдат, а бюджетът се пълни. Когато един хляб е 70 ст. ДДС е 14 ст., но ако е 1.5, ДДС му е два пъти повече. Инфлацията взема пари от хората и пълни бюджета, обясни той.

„Виновникът за инфлацията е ПП. Така не може да продължава. След 2 април трябва да има правителство, иначе ще продължим да затъваме. Казвайте на приятелите си, че всеки глас, даден за ГЕРБ, е глас, даден за правителство. На нас предния път не ни стигнаха 5 гласа, а на ПП – 60 и няколко. Кабинетът им дори не бе подкрепен от техните групи. Ако си набавим тези 5-6 депутата, означава, че ще имаме правителство, а проблемите знаем как да ги решим“, заяви бившият министър.