Борисов: На Асен Василев му е чака-рака за газа, защото всичко е построено от нас. Над 50 млрд. лева ще бъде чистата печалба за България от „Балкански поток“

0
1690
Бойко Борисов Снимка и видео: фейсбук

След година видяха каква голяма инфраструктура сме построили. Имаме 100% диверсификация, каза лидерът на ГЕРБ

Корнелия Нинова казва, че България трябва да възстанови преговорите с „Газпром“ за връщане на доставките на газ, а Асен Василев твърди точно обратното. Аз не мога да разбера, когато двама вицепремиери говорят коренно различни неща, на кого трябва да повярвам? Нищо не казвам, само съм объркан. Мислех си, че те само не се уважават. А те се мразят и ненавиждат. Това заяви на извънреден брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И продължи:

„Месеци наред слушахме какви ли не опорни точки и лъжи от сегашните управляващи, но не успявахме да ги опровергаем. Затова благодаря на Асен Василев и министъра на енергетиката, че вчера ни дадоха възможност да разясним лъжите за нашето управление. На 27 април Василев каза, че през гръцката връзка може да се докарват около 20 млрд. кубика газ, а те реално са към 31 млрд. Така той изтри с гумичка твърдението, че България няма трасета, с които да си осигури газ. Това е смешно, ето сега става ясно каква огромна инфраструктура сме построили, за да има диверсификация“, допълни бившият премиер.

Над 50 млрд. ще бъде чистата печалба за България от „Балкански поток“, категоричен бе Борисов в опровержение на министър Александър Николов. „Проектът е за 75 години, толкова издържат тръбите. Вложените пари в проекта са 2,1 млрд. лв. без ДДС. 683 млн. лв. са постъпили по сметката на „Булгартрансгаз“. Уважаеми, г-н Николов, умножи 80 години по 683 млн. лв., това прави над 50 млрд. лв. Това са 100% държавни тръби“, каза бившият премиер.

„Балкански поток“ беше изграден с решение на Народното събрание. Когато някой казва ГЕРБ реализира този проект в услуга на някого, не познава фактите или лъже. Той е реализиран при стриктно спазване на правилата на ЕС. Нямахме никакви забележки. Лъжа е, че липсва свързаност между мрежата на „Булгартрансгаз“ и „Балкански поток“. Друга лъжа е, че той е построен с парите на данъкоплатците. Проектът е реализиран изцяло със средства на „Булгартрансгаз“ и привлечени средства. Без лев от държавния бюджет“, обясниха от ГЕРБ.

По думите на Борисов, когато е станал премиер, всички компресори по газопроводите са били руски. „И бутаха само в посока Турция, Гърция и Македония. За 5 години ги подменихме с реверсивни американски компресори, които могат и да смучат“, обясни лидерът на ГЕРБ. „Затова Асен Василев е щастлив, като отиде в Брюксел, и е чака-рака – всичко му е построено и трябва само да заяви капацитета. Другото е направено от нас“, посочи Бойко Борисов.

„След година видяха каква голяма инфраструктура сме построили. Имаме 100% диверсификация – което и Асен Василев отчете“, заяви лидерът на ГЕРБ

„България е на 100% диверсифицирана“, категоричен е и Жечо Станков.

„От 27 април България няма доставка на газ. Какво означава, ако беше вярно? Много заводи щяха да спрат, домакинствата нямаше да получават газ. Какво се случва обаче? Само от връзката при Сидирокастро България може да доставя цялото количество, което й е нужно“, обясни той.

„20% от новата връзка за LNG с Гърция е на българския народ. Новите компресори, газовите връзки, има и паркомясто на българите на този терминал. Имаме 20% собственост на този терминал за газ и резервирано паркомясто“, уточни енергийният експерт.

Според Жечо Станков управляващите взаимно си противоречат – „уж нямаме диверсификация, а пък доставките на газ не са спрени.“

„80% от компресорните станции в Югоизточна Европа са на територията на България. Спрат ли компресорите в България, газ в Европа няма да има“, разкри той.

„Другата опашата лъжа е, че строителството на газовата връзка е забавено с 12 г. Те пропускат факта, че нямаше какво да тече по тази връзка, тъй като нямаше какво да стига до нея“, допълни народният представител Жечо Станков.

Борисов коментира разгневено и изказване на депутата от „Демократична България“ Мартин Димитров, който коментирал как искал още през 2009 г. Борисов да започне да строи газовата връзка.

„Къде да строим? В пустошта ли? Какво си ми казал, ти мълчеше като риба. Много силни станахте, няма да ви прощавам повече. Идваше и навеждаше глава“, припомни бившият премиер.

„Тогава нямаше тръби, нямаше газ, ама ние е трябвало да строим газова връзка, така ли“, попита Жечо Станков.

„Интерконекторът няма да е готов юни. Ноември дай боже да потече, но гърците трябва да правят компресори“, добави Борисов.

Жечо Станков опроверга друга лъжа – че България ползва само руски газ. 2019 г. благодарение на входа успяхме да договорим 40% по-добра цена, след като внесохме втечнен газ от САЩ, Катар, посочи той.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова добави, че лъжите не са малко.

„Доставяли сме газ, включително и от САЩ. Без да ползваме частни фирми доставихме половин милиард кубични метра втечнен природен газ през Кулата-Сидерокастро“, допълни Теменужка Петкова.