Борисов: Направихме много и важни неща и затова ни мразят

0
163
Бойко Борисов Снимка: МС

100 милиона отидоха залудо – след като толкова искаха да управляват, защо не направиха правителство с подкрепата на 165 депутати, пита премиерът

Премиерът в оставка Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ очерта пред партийния актив като успехи на управлението си справянето с мигрантската криза, стабилността на банковата система, строителството на пътищата, увеличението на доходите, влизането в чакалнята на еврозоната, справянето с пандемията.

„Това са все важни неща, които ние направихме, за да ни мразят, справяйки се с тях“, коментира той.

„Истински се надявах, след като толкова искаха да управляват, защото целта на едно политическо състезание е да управляваш, то не е да свалиш някого и да си опозиция, сериозните партии искат да управляват, а най-естественото и единствено правило е лидерът на партията да стане премиер“, коментира Борисов.

Лидерът на ГЕРБ призна, че е предложил Даниел Митов за премиер, защото самият той вече три пъти е заемал поста на министър- председател. „Това е смисълът, да се покаже, че в ГЕРБ има много хора, които могат да се справят на всякакви постове“, посочи Борисов.

„Трифонов се е заял с мен, че съм казал, че изборите струват 150 милиона, може да са 140, 130 милиона, но при всички случаи са над 100 милиона и целта на изборите не е да смени един закон, а да състави правителство. На него явно над 100 милиона му се струват малко, а със 165 депутати можеше да има стабилно правителство и да не спорим сега, че 100 милиона лева са отишли залудо“, коментира още той.

По думите му демокрацията е скъпо нещо и не е въпросът колко струват изборите, а в това, че са загубени месеци наред без управление.

„Ако народът пак така ни подреди след изборите, не е хубаво да сме в ситуация на крайна враждебност, както е казал Господ – обичай врага си, не харчете енергия по тях, показвайте на хората колко модерна да стане държавата“, обърна се лидерът на ГЕРБ към съпартийците си.

„И не случайно хората ни оставиха първа политическа сила след последните избори, хората искат от нас да надградим направеното“, каза той.

Борисов отчете и успешното председателство на България на Съвета на ЕС, което беше и първото за страната.

„Аз бях трогнат от отношението на моите европейски колеги и вчера канцлерът на Германия, като се обади, нашето председателство на ЕС всички считат, че е било от най-добрите и може би единственото, на което до един, всички до един дойдоха в София. Искам да видя кога президентът на Франция, канцлерът на Германия, премиерът на Великобритания ще вървят под ръка в София да се разхождат“, отсече Борисов.

Премиерът в оставка обяви, че направеното от неговото правителство е много и се зарече, че ако спечели новите избори и състави кабинет, ще бъде въведено електронното правителство. „Гишетото трябва да го премахнем. Няма по- дразнещо нещо от гишето“, отсече той.