Борисов: Правителството на Кирил и Асен е най-изгодното за Русия /видео/

0
88
Снимка и видео: фейсбук

От оскъпяването на горивата посредникът печели по 3,5 млрд. лева на година, а потребителите плащат разликата, заяви Делян Добрев. ГЕРБ предлага два варианта срещу това

„Странно как първата международна среща на Петков и Василев е била с Лукойл“, така твърдят нашите източници. Ще докажем, че най-изгодното за Русия правителство е това на Кирил и Асен. С техните манипулации искаха да изглеждат като ястреби. Нима Русия не знае, че всеки трети снаряд в Украйна е български? Просто трябваше да има посредници“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията, цитиран от Tribune.

По темата със скъпите горива ГЕРБ предложиха няколко варианта държавата да конкурира „Литаско“, което според тях директно ще свали горивото под 2,50 лв. „Един вариант е държавата да купува директно от Русия. Така ще избегнем 1 лв. на литър да отива в „Литаско“, швейцарски фирми и т.н. Нарушава ли се конкуренцията? Не. „Литаско“ да си предлагат с лев по-скъпо, който иска, ще купува“, предложи Делян Добрев.

Той изчисли, че от оскъпяването посредникът печели по 3,5 млрд. на година, а потребителите плащат разликата, тъй като скъпите горива влизат директно в цените на всички стоки по магазините. Вариант 2 е да се наложи 1 лев акциз на „Литаско“, който после да се връща при хората.

Борисов посъветва служебния кабинет да наеме добри адвокати, преди да преговаря с „Газпром“, за да не се окажат тези преговори в тяхна полза при бъдещ арбитраж.

„Внимавайте! Ние затова преговаряхме с „Газпром“ с участието на ЕК. Да се обърнат към ЕК, да ги държат в течение за всеки ход, да ги поканят, има дирекции, да дойдат в България и да участват в преговорите. Ако и това счупят, вече няма правителство, което ще се оправи. Няма наше предупреждение, което да не се е сбъднало“, посочи Борисов.

„Балканският път на мигрантите през България беше затворен, потокът минаваше през Гърция и Турция“, каза той.

Борисов напомни, че страната ни през годините е получавала похвали от евролидери, като тогавашният британски премиер Дейвид Камерън, унгарският Виктор Орбан, Жан-Клод Юнкер и други за начина, по който се охранява българската граница.

„Каквато и ограда да се направи, няма значение, когато дойдат 40 хил. на границата с жени и деца. Тогава говорихме с ЕК и Реджеп Ердоган, той пое ангажимент да ги спира още на територията на Турция, а Европа дава милиарди“, припомни Борисов как в разгара на сирийския конфликт беше предотвратена кризата.