Борисов: След като НАТО е в бойна готовност, дали и нашата държава е в такава готовност /видео/

0
218
Снимка и видео: фейсбук

ГЕРБ иска извънредно заседание на парламента заради кризата в Украйна

ГЕРБ внася подписка за свикване на извънредно заседание на парламента по повод поставянето на НАТО в пълна бойна готовност заради кризата в Украйна.

„Ние като парламентарна република трябва да дадем пълен мандат на правителството, да сме единни и да защитаваме българския национален интерес. Но трябват много проактивни действия от правителството. В момента ЕК предлага помощ за Украйна, дрънкат се оръжия на нашата граница и съседните ни страни“, заяви на брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов.

„Въпреки крещящото мълчание на управляващите, искам да задам няколко въпроса и да дам решение. От сайта на НАТО излиза, че поставят силите на съюзниците в бойна готовност и изпращат още сили в Източна Европа. Продължаваме да се информираме от чуждата преса. Испания изпраща кораби и изтребители в България. Нидерландия изпраща изтребители в България и поставя в бойна готовност кораби у нас. От чуждите медии разбираме за всичко това. Логичен е в въпросът, след като НАТО е в бойна готовност, дали и нашата държава е в такава готовност“, питат от ГЕРБ.

Те настояха за по-ясна позиция и поискаха отговор каква по-важна работа има министър Теодора Генчовска, за да прати заместник на Съвета на външните министри в Брюксел, който е по казуса Русия-Украйна.  

„Какво по-важно може да има от този въпрос? Подобни действия на 400 км от страната ни са опасни“, подчерта Борисов и изрази загриженост какво ще се случи и с доставките на газ и суровини в случай на война, както и каква ще е съдбата на морския ни туризъм. Той подчерта, че Румъния е свикала КСНС минути след първото изявление на Русия.

„А ние не знаем дали сме в състояние на война и какво се случва. В същото време премиер, президент, военен и външен министър трябва да са в Брюксел с ясна позиция за деескалация. Ние сме член на НАТО и бойната готовност на НАТО означава бойна готовност и на нашата армия. Тотална международна изолация, безспорен факт. Надявам се в парламента да научим всички подробности и какви разговори са водени“, каза той.

Според Борисов ще е добре, ако заседанието на НС е още днес, но това зависи от председателя на Народното събрание.