Браншова организация: Възможни са фалити заради по-високата цена на газа

0
17
Снимка: Нова тв

Спирането на доставките ще има щети в много сектори на производството, заяви още председателят на Българската федерация на големите енергийни консуматори

„Поради екологични съображения не сме заявили алтернативни горива, защото те са по-големи замърсители. Не може да се мине и на ток, защото това са съоръжения, които струват милиони левове и се изграждат за дълъг период от време. Това обясни пред БТВ Константин Стаменов – председател на Българската федерация на големите енергийни консуматори.

Според него след спирането на доставките на руски газ, щети ще има в много сектори на производството, а пазарът ще покаже какъв ще е ръстът на крайните цени.

„Нашите предприятия работят 80% за износ. В момента електроенергията се купува на пазара ден напред, така и не се разработи механизъм да имаме дългосрочни договори, което ни излага на огромна несигурност. Ако и природният газ поскъпне, тези 80%, които изнасяме, може да се свият. И така да се наложи да се намали производството“, обясни той.

По думите му това може да доведе и до фалити.

„За май месец не сме договорили компенсации, не знаем какво ще става с цените на електроенергията. Може да се стигне и до фалити, но при големите предприятия тези процеси са по-разтегнати във времето“, посочи Стаменов.

Според него големият проблем е, че при такива екстремни процеси се спират инвестиционни проекти.

„Едно предприятие, като не се обновява, то е обречено на умиране“, подчерта още Константин Стаменов.