Броят на жертвите в Турция и Сирия вече е над 36 000

0
8

Правителството на Сирия отваря два допълнителни пропускателни пункта, през които да влиза помощ за пострадалите от земетресението

Повече от седмица след опустошителните земетресения в Турция и Сирия спасителите продължават отчаяните опити да открият оцелели под развалините. Надеждите да бъдат намерени живи хора обаче намаляват. Жертвите в двете страни вече са близо 40 хиляди.

Правителството на Сирия отваря два допълнителни пропускателни пункта, през които да влиза помощ за пострадалите от земетресението. Генералният секретар на ООН каза, че това решение ще даде значително отражение върху количеството на доставената помощ и бързината, с която тя достига пострадалите.

Режимът на президента Асад каза, че липсата на помощ за пострадалите е заради международните санкции срещу страната. Но хуманитарни организации настояват, че основната пречка е отказът на Асад да пусне конвоите с храни и дрехи до териториите, които не контролира.

В турската провинция Хатай има група от 20 българи, специалисти по пещерно спасяване. Те са изпратени от неправителствена организация, за да помогнат. Мъжете споделиха, че са пристигнали, защото вече вадят повече трупове, отколкото живи хора.

„Районът се намира на около 50 км от Сирия. Тук е по-скоро бежански център. Има много полиция и жандармерия, които контролират ситуацията“, посочи единият от спасителите.