БСП и „Възраждане“ пратиха в Конституционния съд военната помощ за Украйна

0
27
конвенция
Снимка: архив

Необходимият брой подписи за такова искане е събран

Парламентарните групи на „БСП за България“ и „Възраждане“ внесоха искане в Конституционния съд за обявяване за противоконституционно решението за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна, съобщиха от пресцентровете на двете партии.

Необходимият брой подписи за такова искане е събран. Под документа са се подписали 50 народни представители – 26 от „Възраждане“ и 24 от „БСП за България“.

Искането вече е внесено в деловодството на Конституционния съд.

В днешния брой на Държавен вестник е обнародван Законът за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Парламентът прие законопроекта на 16 декември. Тогава депутатите решиха списъкът с предоставяната военна помощ да не бъде обнародван в „Държавен вестник“. От „БСП за България“ настояваха списъкът да бъде публичен, обявиха също, че ще атакуват закона пред Конституционния съд.

По-рано днес президентът Румен Радев коментира пред журналисти, че сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно.