БСП против удължаване на бюджета за 2022-а, канят партиите на разговори между двете четения

0
20
Корнелия Нинова Снимка: архив

Нинова се ядоса на служебния кабинет, че са си оставили вратичка за покупката на грипени

БСП не приема предложението на служебния кабинет за удължаване бюджета. „Притеснени сме за закона за бюджета. Радев обяви, че ще даде време на партиите в НС да преговарят за правителство, през това време НС да приеме най-важните закони”, каза председателят на социалистите. Нинова уточни, че кани парламентарните групи на разговори, за да се направят промени и да се постигне съгласие какво да се подобри между първо и второ четене за бюджета.

Тя подчерта, че това се е направило в края на 2021-а и тогава се е получила „добра разлика” в социална посока между предложеното и одобреното от НС.

Исканото от кабинета удължаване на бюджет 2022 представлява замразяване на доходите при увеличаващи се цени, това не е приемливо, подчерта Нинова.

Тя заяви, че нито една държава не си позволява да замрази разходите за заплати и подкрепата за икономиката при тези тежки условия. „Служебният кабинет е единственият, който предлага такова решение в Европа”, каза още председателят на БСП.

На въпрос откъде ще дойдат допълнителни пари тя заяви: „Прочетохме при представяне на закона от служебния кабинет, че Министерството на финансите си оставя отворени вратички за инвестиционни проекти. Това означава, че служебният кабинет е оставил пари за финансиране на самолетите „Грипен“. Ето откъде ще дойдат пари, посочи Нинова, визирайки плановете на кабинета за модернизация на армията. „Утре комисията по отбрана ще гледа тези инвестиционни проекти. Двете предложения са две – за грипени и за Ф-16. Сега замразяват доходите, обричаме хората на глад и студ, но има вратичка как догодина да се финансиратгрипени”, подчерта Нинова.