БСП отидоха при Денков да се молят за МОЧА

0
116
Снимка: Трибюн

Твърдят, че паметникът щял да бъде нарязан

Депутатите на БСП отидоха на среща с премиера акад. Николай Денков, за да поискат от него да спре демонтирането на Паметника на Съветската армия.

„Сега отиваме на среща при министър-председателя, от когото ще искаме незабавно да извика при него областния управител и да спрат всякакви безумия, които се случват в центъра на София“, обяви Георги Свиленски.

Според социалистите има нов план за бъдещето на монумента – не да бъде демонтиран и преместен, а нарязан.

„Идеята за това паметникът да бъде демонтиран вече е сменена с идеята да бъде нарязан, тъй като кранът не може да го отмести, т.е това, което са ви говорили досега, че ще бъде демонтиран и пратен в музея на социалистическото изкуство, има друга позивна. До петък им е даден срок да бъде нарязан и разрушен. Ние няма да приемем това“, обясни Георги Свиленски.

Рано тази сутрин край паметника бе докаран кран, който да започне свалянето на фигурите от върха.

Според Свиленски машината е незаконна, няма регистрации в Агенцията по метрология. Няма документи за монтаж и демонтаж. Хората, които работят, нямали каски, а имало само 300 човека полиция.

„Сезирали сме сме съда и прокуратурата. Сега отиваме при Денков и да извика областния управител. Големият скандал е, че човекът от областната управа, който е директор на дирекция или каквато му е длъжността си, позоволи в центъра на София да упражни агресия и хулигански прояви. Може да ги сравним с БФС. Служителят продължи да натиска оградата. Чувам твърдения, че съм се самонаранил. Сам съм се блъскал в оградата“, добави Свиленски.

Депутатът е пуснал жалба в полицията и има медицинско свидетелство. Иска виновният да чисти пространството около паметника, след като всичко приключи.