Бучковски: Няма да влезем в ЕС, ако трябва да признаем, че Гоце Делчев е българин

0
149
Владо Бучковски

Той е категоричен, че историческата комисия не бива да спира да работи

„Няма да влезем в Европейския съюз, ако трябва да признаем, че Гоце Делчев е българин”, каза пред Нова тв Владо Бучковски, бившият специален преговарящ с България от страна на Северна Македония.

Той отговори на въпрос какво би се случило, ако България заяви, че настоява Северна Македония да признае, че Гоце Делчев е българин като условие по пътя им за членство в ЕС.

Бучковски смята, че Гоце Делчев би се срамувал от днешните спорове между двете държави.

„Би се срамувал и аз мисля, че се обръща в гроба заради своите идеали, заради своите идеи. Днес той би бил един от най-големите космополити. В този момент, в който двете правителства демонстрират воля с нова методология да не се говори само за историята, а да се говори повече за бъдещето, смятам, че опозицията при нас, в нашия парламент, прави нещо, което не би трябвало да прави в този момент“, коментира той пред Нова ТВ.

Бучковски е категоричен, че историческата комисия не бива да спира да работи. „Аз съм юрист и твърдя, че договорите трябва да се спазват и че единственото решение, което ни води към компромис, е спазването на договора. Декларациите и резолюциите в парламента според мен направиха голяма беля и затова трябва да се върнем към договора. Договорът е много добър“, смята той.