Цената на яйцата за Великден ще се запази на сегашните си нива, твърдят от бранша

0
40
Снимка: архив

В България има свръхпроизводство на продукта и затова се търсят нови пазари

Цената на яйцата за Великден ще се запази на сегашните си нива, прогнозира за БНР Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство.

„По данни на Евростат цената на едно яйце е около 30 стотинки без ДДС“, допълни Божанков и уточни, че става дума за цена на едро.

„На едро цената на българските яйца е сред най-ниските в Европа, което е основната причина за търсенето“, похвали се шефът на Асоциацията на промишленото птицевъдство.

По думите му 5 милиона яйца на ден се произвеждат у нас, а консумираме около 3 милиона.

„В България има свръхпроизводство на продукта и затова се търсят и нови пазари. Близо 20% от продукцията излиза за пазари в Гърция и Франция“, отбеляза Божанков.

Междувременно по данни на Евростат България е на четвърто място сред страните от Европейския съюз, в които през януари яйцата поскъпват най-много спрямо първия месец на предходната година.

Даниел Божанков смята, че цената на яйцата за потребителя може скоро да се понижи, тъй като цените на фуражите и горивата са започнали леко да спадат.

„Сега, разбира се, има еуфория около Великден. Надяваме се да няма ескалации от страна на търговците“, надява се Божанков и уточни, че е много трудно да се правят прогнози.