Цените на дървата за огрев се вдигнаха двойно

0
157
Снимка: архив

Цените на кубик в София достигат 180 лева

Цените на дървата за огрев се вдигнаха ударно. В пика на летния сезон, когато хората се запасяват с дърва за зимата, за да имат време да изсъхнат, цените на кубик нацепени бук и дъб в София достигат 180 лева. Като тенденцията е цената им да продължава да расте и още другата седмица да достигне и дори да мине 200 лева. За сравнение преди година цената на кубик дърва за огрев беше около 90-100 лева, пише Money.bg.

Обявите за дърва за огрев из цялата страната показват, че цените се различават от софийските с по 10-15 лева за кубик. Има и по-евтини обяви, но те са за пале (0.8 от кубика).

Освен по-скъпи дървата за огрев се оказват и дефицитна стока. В повечето складове цялата наличност е запазена, а обясненията са, че се очакват нови пратки, но не се знае кога точно ще се случи това.

При новите цени на дървата за отоплението на къща с около 200 кв.м. площ ще са нужни около 15 кубика дърва за целия отоплителен сезон, който продължава около 6 месеца. За момента те ще струват общо около 2700 лева.