Цените на млечните продукти продължават да растат

0
84
Снимка: архив

Причините за това са много – от електричество и фуражи до работна ръка

Цените на качествените млечни продукти като сирене и кашкавал се покачват, показа проверка на Нова тв. Причините за това са много – от електричество и фуражи до работна ръка. Собствениците на мандри не знаят как ще продължат да работят заради неясното бъдеще.

Стефка и Иван Дюлгерови развиват малка семейна ферма край град Крън. Не говорят за печалба, а за оцеляване. Изкупната цена на млякото е критично ниска.

„Първо токът се вдигна. Плащам фактура от 1200 лева на месец електричество. Това е почти непосилно. На хората плащам заплати”, разказва мъжът.

А работници за фермата почти не се намират. Цената, на която продават направеното сирене, не е реалната, споделят производителите.

„Продаваме на 11 лв. Може да продаваме и на 20 лв., но кой ще купи”, казва Стефка.

Двамата смятат, че поддържат поносима цена, тъй като продават продукт директно в мандрата. Според тях хората не са спрели да купуват, просто купуват по-малко.

Подкрепа от държавата и институциите не намират. Притесняват се от тежката зима, от цените на газта и тока и липсата на слама и фуражи заради сушата през тази година.