Чекистът трето поколение Васил Терзиев-Ухото прекрати процедурата за възстановяване на Войнишкия паметник пред НДК

0
142
Войнишкият паметник.

Решението на кмета противоречи с решението на Столичния общински съвет от 18.12.2014 г. за възстановяване на паметника

Столичният кмет Васил Терзиев прекрати процедурата по възстановяването на Паметника на Първи и Шести пехотни полкове в София, съобщиха във фейсбук от младежката организация „Куберовъ войн“, прилагайки документи.

Самосиндикалното решение на кмета противоречи с решението на Столичния общински съвет от 18.12.2014 г. за възстановяване на паметника.

Паметникът, посветен на почти 3000 загинали българи във войните за национално обединение, е съборен от комунистите окончателно през 1979 г., тъй като пропагандира „монархо-фашизъм“.

Политическата воля за възстановяването отдавна е налице – с няколко гласувания в Столичния общински съвет е взето решение това да се случи. Досега са проведени два конкурса, за съжаление без резултат, поради „липса на достатъчно добър архитектурен проект“ или поне това е официалният аргумент за спиране на конкурсите.

На 15.05.2024 третият пореден конкурс най-сетне беше успешен и спечелен от студио „ГЕБУПЛАН“ ЕООД с ръководител арх. Филипа Гучукова. Въпреки стотиците положителни становища, гражданското одобрение и решенията на Столичния общински съвет, кметът Терзиев еднолично прекратява и тази процедура, както е видно от приложеното решение!