Червен код за опасни жеги в 7 области утре

0
66
Снимка: НИМХ

На доста места ще има и силни гръмотевични бури

Опасно горещо време чака 7 области на България в сряда, показва прогнозата на НИМХ, цитирана от БТА. На доста места ще има и силни гръмотевични бури, примесени с екстремните температури, предупреждават синоптиците.

За Русе, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора и Пловдив е обявен червен код.

Оранжев код ще е в сила за 15 области – Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Разград, Търговище, Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

В Софийска област, Перник, Враца, Монтана и Видин е обявен жълт код.

В Северозападна България дневните температури ще се понижат и максималните ще са между 33° и 38°, а в източната част от страната ще са все още много високи – до 42°-43°, в София – около 36°.

След обяд и през нощта срещу четвъртък, с преминаване на добре изразен студен атмосферен фронт, температурите бързо ще се понижат. Ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, в отделни райони ще са интензивни и значителни по количество, ще има и градушки. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е умерен, в Дунавската равнина временно силен.

От НИМХ съобщават, че вчера най-високите температури са измерени в синоптичните станции в Русе и Сандански – 38 градуса, в Ловеч, Плевен и Пазарджик – 36 градуса.

Най-ниски температури вчера са измерени в синоптичните станции по Черноморието: Шабла – 26 градуса, Бургас и Ахтопол – 27 градуса.