Червен код за ураганен вятър в 5 области

0
28
Графика: НИМХ

В останалите предупреждението е с оранжев и жълт код

И днес остава много ветровито. В повечето райони е в сила жълт и оранжев код за опасно време, а в няколко области е обявен най-високият червен код.

Времето остава необичайно топло за януари. Максималните температури ще достигат между 16 и 23 градуса.

От запад ще се заоблачава. Около и след обяд в Западна България се очакват и валежи от дъжд, по-съществени във вечерните часове.

Бурни и ураганни ветрове ще продължат да духат и в планините. Скоростта им в по-високите части ще надхвърля 120 километра в час. Облачно е, а следобед в масивите на запад ще започнат и валежи от дъжд и сняг.

Температурата на 1200 метра ще достига 9-10 градуса, а на 2000 малко над нулата. Снежната покривка е между 10 и 40 сантиметра.

В петък ще е облачно, а вятърът ще отслабва. Валежите постепенно ще обхванат по-голямата част от страната и следобед температурите ще започнат да се понижават. Вечерта във високите западни полета дъждът за кратко ще премине в сняг. През почивните дни ще остане предимно облачно, а температурите трудно ще превишават 10 градуса. На много места ще има валежи предимно от дъжд, като в по-високите части на Западна България и планините ще вали и сняг. През първите дни от новата седмица ще остане по-често облачно с валежи от дъжд и сняг.