Фолкпевица се зарази умишлено с коронавирус и почина

0
235
Хана Хорка  Снимка: Asonanse/YouTube

Хана Хорка не била ваксинирана, а искала да има зелен сертификат

Почина чешката фолкпевица Хана Хорка, която се бе заразила умишлено с коронавирус, съобщи Би Би Си. Според сина на певицата Ян Рек той и баща му са били ваксинирани, но са се разболели от ковид-19 в дните около Коледа и Хорка умишлено се е заразила от тях.

Артистката не е била ваксинирана и е планирала да се разболее, в търсене на повече свобода. В Чешката република са въведени ограничения за посещение на кина, театрални представления, концерти, ако не разполагате с доказателство за ваксинация или прекарана скорошна инфекция.

„Тя трябваше да се изолира за една седмица, защото дадохме положителна проба. Но остана с нас през цялото време”, казва Рек. Майка му бе член на една от най-старите чешки фолклорни групи – Asonance.

Два дни преди да почине, тя пише в социалните мрежи, че се възстановява и: „Сега ще има театър, сауна, концерт“. А в неделя съобщава, че самочувствието ѝ се подобрява. По-късно я заболял гърбът. Жената си легнала и скоро след това починала от задушаване при пристъп на кашлица. Рек уточнява, че майка му не е била привърженик на конспиративни теории.

През октомври беше съобщено и за московчанка, починала от коронавирус, която умишлено се заразила от свой познат. Медицинският директор на клиниката „Семейная“ Павел Бранд публикува части от кореспонденция, в която негов приятел е поканен на погребението на жената, починала на 42-годишна възраст. Тя била сигурна, че ако се зарази с вируса от човек с лека форма на ковид-19, тогава тя самата ще се разболее в лека форма. Рускинята с две дъщери е отишла при болен приятел. Впоследствие се заразил и съпругът й.