Честит рожден ден, Америка!

0
58
Снимка: фейсбук

Американската мечта – живот, свобода и стремеж към щастие

Александър Йорданов Снимка: фейсбук

Александър Йорданов, фейсбук

През 1776 г. един велик човек – ТОМАС ДЖЕФЕРСЪН, споделя една истина, която не би трябвало никога да забравяме: „ВСИЧКИ ХОРА СА СЪЗДАДЕНИ РАВНИ И СА ДАРЕНИ ОТ СЪЗДАТЕЛЯ С НЕОТМЕНИМИ ПРАВА: ЖИВОТ, СВОБОДА И СТРЕМЕЖ КЪМ ЩАСТИЕ!“

Това четем в Декларацията за независимост на Съединените американски щати. Тринадесет години по-късно, през август 1789 г., във Франция се ражда „Декларацията за правата на човека и гражданина“. А едва 85 години след американските думи за равенството и щастието, на 3 март 1861 г., в Руската империя император Александър ІІ издава „Манифест за всемилостиво даряване на крепостните с правото да бъдат свободни селски жители и за устройството на техния бит“.

Затова и когато мнозина днес продължават да питат какво представляват САЩ, отговорът е в посланието от „Декларацията за независимостта“ от 1776 година: ЖИВОТ, СВОБОДА И СТРЕМЕЖ КЪМ ЩАСТИЕ. Това е американизмът или „американската мечта“. А антиамериканизмът се познава по това, че не цени човешкия живот, правата и свободата на човека. И не е път към щастие.

Типичен пример за такава държава днес е Руската федерация. В миналото такива бяха комунистическите тоталитарни държави. За антиамериканистите човекът е само биомаса, удобна за употреба за постигане на други цели. Виждаме какви са те днес във варварската война, която Русия води срещу Украйна. В смъртта и разрушенията, които тя донесе на тази страна, в сълзите на украинските майки, виждаме цялото руско зло.

През ХХ век Европа „дари” на човечеството две унищожителни войни. Предложи и два античовешки политически режима – комунистическият и националсоциалистическият. Комунисти и националсоциалисти обрекоха на гибел десетки милиони добри и вярващи в Бога човешки същества. Америка отвърна със състрадание и помощ, с повече демокрация, свобода, справедливост и човещина. Тя изпрати своите синове да загиват за свободата на нашата Европа и подаде ръка за помощ дори на руските неблагодарници.

След Втората световна война САЩ помогнаха на Западна Европа да си стъпи на краката. Приветстваха обединението на Европа. А в края на 80-те години, благодарение на достойната антикомунистическа политика на американския президент Роналд Рейгън, свободата изгря и за държавите от Източна Европа. Четиринадесет години по-късно България стана съюзник на САЩ в НАТО, а три години след това бяхме приети и в ЕС. И всичко това се случи, защото на света съществуват Съединените американски щати.

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, АМЕРИКА!