Четири дни крият тежък инцидент с турски самолет в София

0
274
Снимка: архив

След повреда аеропланът е бил принуден да се върне обратно на летището, а пътниците били предупредени да се приготвят за удар

Четири дни власти крият тежък авиоинцидент в София на 6 февруари около 23 часа, съобщава ПИК.

Полет ТК1030 на Turkish Airlines от София за Истанбул обявява аварийна ситуация над столичния квартал „Хаджи Димитър“. Данните на полета показват сериозни колебания в скоростта и височината на полета и по чудо самолетът не пада над гъстонаселения район на столицата. От пилотската кабина обявяват тревога и подават сигнал „mayday“.

На пътниците в самолета е разпоредено да се приготвят за удар.

Това, което де факто се случва на борда, е, че самолетът не може да набере скорост и да излети и това принуждава екипажа да го върне незабавно на летище София, откъдето е направил опит да излети няколко минути по-рано.

По чудо се разминава кървава баня със стотици жертви.

Друг интересен момент след инцидента е, че той е прилежно скрит от Министерството на транспорта и информационните технологии. В такива случаи незабавно започва разследване от специална комисия към министерството.

Към този момент информация за подобни действия обаче не е оповестена.

За аварията се разбира единствено от разкази на ужасени пътници на злополучния полет и от групи на ентусиасти, следящи комуникацията на диспечерската кула на летище София.

Според запознати самолетът е излетял с техническа неизправност.

Сериозни притеснения буди факта, че инцидента се укрива и за него не се предоставя никаква информация. Такава информация би трябвало да се предостави от ведомството на транспортния министър Николай Събев. До този момент обаче темата не е коментирана и не е ясно дали се разследват причините за инцидента, който по чудо се размина със стотици жертви.