Четворната коалиция призова Гешев да подаде оставка, той отговори: Кризисен пиар

0
4523
Иван Гешев

Този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от конституцията, коментираха от прокуратурата

В специална декларация от името на четирите формации в управляващата коалиция от трибуната на Народното събрание беше поискана оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Тя бе прочетена от Андрей Гюров, председател на ПГ „Продължаваме Промяната“. Той посочи редица мотиви за искането, последваха бурни аплодисменти в залата.

Иван Гешев коментира поисканата му оставка на влизане във ВСС: „Не съм запознат, защото пътувах. Но това, което мога да кажа, е, че днес не е денят, в който да обсъждаме българската политика, още повече кризисен пиар най-вероятно. Важният ден е процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд. Пожелавам успех на Захарова“, заяви Гешев.

Минути по-късно от пресслужбата на прокуратурата изпратиха до медиите позиция по поисканата оставка. В нея се казва:

„Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, политическата декларация, представена на 14.01.2022г. в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент.

Този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България. Политическата декларация напълно потвърждава, многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото.

Ръководството на ПРБ смята, че представената декларация има изцяло политически характер. Единствената цел на същата е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани.“